De kwestiePeter de Waard

Is meer blauw op straat een slechte investering?

null Beeld

Op de een of andere manier blijft Nederland een diep verlangen koesteren naar Bromsnor – een veldwachter die de hele dag over straat slentert, bij juffrouw Saartje om een koekje bedelt, uwe edelachtbare zegt tegen de burgemeester en af en toe een landloper in het cachot gooit die hem pesterig uitdaagt.

Van de 60 duizend politiemensen (50 duizend fte’s) in Nederland ­lopen maar 7.000 Bromsnorren op straat – 10 duizend minder dan de politie iedereen eerder nog wilde doen geloven, zo meldde Nieuwsuur maandag. De oprichting van een ­nationaal politiekorps in 2013 is een fiasco geworden, luidde het oordeel.

Bij de nationale politie, die geen boodschap meer heeft aan mijnheer de burgemeester, is het blauw te veel aan het bureau gekluisterd.

Maar in tegenstelling tot wat het volk denkt – en De Telegraaf roept – is dat verstandig beleid. De moderne zedencrimineel is geen potlood­venter in de struiken meer, maar een op internet surfende groomer.

De politie heeft veel dringende ­zaken: opsporing, informatie inwinnen, evenementen beveiligen, terrorisme bestrijden, motorclubs binnenvallen, hennepplantages oprollen en witwassen aanpakken. Die worden niet bestreden met tienduizend extra agenten op straat.

Hoogstens geeft dat een illusie van meer veiligheid. Misschien zal Bromsnor – of Oom Wijkagent, zoals de moderne versie heet – af en toe wat hangjongeren tot de orde roepen, maar de echte criminelen blijven dan buiten schot. De dagen dat een dorpsveldwachter of wijkagent de raddraaiers in de buurt kende, zijn voorbij. De meeste Nederlanders kennen de buren van drie huizen verder niet eens. Zelfs voor een agent die zijn hele leven in dezelfde wijk woont, werkt en naar de bingo gaat, zal veel verborgen blijven.

Vroeger was het blauw op straat vooral bezig met toeristen de weg naar de Barteljorisstraat te wijzen, maar met Google Maps hoeft dat ook niet meer. Het is efficiënter om met cctv-camera’s en drones de boel in de gaten te houden dan politiemensen te laten surveilleren.

In totaal geeft Nederland 5,2 miljard euro uit aan de politie, waarvan 3,8 miljard (70 procent) voor personeelskosten. In september werd een nieuwe politie-cao afgesloten met een salarisstijging van 8 procent en een eenmalige uitkering van 400 euro. Iedereen gunt politiemensen nog wel wat meer. De politie zou veel baat hebben bij computer­whizzkids, zoals Clarissa Mullery in de BBC-serie Silent Witness. Maar die strijken bij de banken bonussen op met derivatenhandel en zijn niet zo snel te strikken door een organisatie die zich aan de balkenende-norm moet houden.

In mei 2018 meldde het CBS onder de pakkende titel Het Mysterie van de Verdwenen Criminaliteit dat sinds ­begin deze eeuw het aantal misdrijven per duizend inwoners gedaald is van 93 naar 49. Er gaat veel goed – ook sinds de oprichting van de ­Nationale Politie in 2013.

Misschien is het niet zo slim om dan Bromsnor weer onder uwe edelachtbare te brengen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden