Is marihuana een slimmere belegging dan bitcoins?

null Beeld
Beeld

Als bitcoin een dwaze speculatie is, zou marihuana een dwaze belegging kunnen worden genoemd. Aandelen in marihuanaproducenten, zogenoemde pot stocks, explodeerden afgelopen jaar. En daarvan profiteerden vooral bedrijven in Canada - de bakermat van de legale wietteelt, zoals Nederland van tulpenbollen en Frankrijk van exclusieve bubbels.

Canada legaliseerde al in 2001 marihuana voor medicinaal gebruik (in juli volgend jaar wordt vrijwel zeker ook het recreatief gebruik legaal), waarna een commercieel maar transparant gereguleerde bedrijfssector is opgezet. Het is zelfs een belangrijke exportsector geworden, nu steeds meer landen softdrugs gedogen en vervolgens legaliseren: eerst voor medicinaal en daarna voor recreatief gebruik. Afgelopen week besloot Noorwegen het gebruik van marihuana en andere softdrugs te gedogen. Ook dit lijkt een eerste stap naar legalisering.

In 2017 is duidelijk geworden dat de strijd tegen softdrugsgebruik en -handel op zijn laatste benen loopt. In de VS is marihuana nu gelegaliseerd in 29 staten, waaronder Californië en onlangs nog West-Virginia. In landen waar het gebruik van softdrugs volledig is gelegaliseerd, zoals Uruguay, zijn de ervaringen positief. Het bespaart enorm veel tijd van politie en justitie. En veel landen hebben nu plannen dit voorbeeld te volgen.

De teelt van marihuana zal daardoor net zo groot worden als die van andere genotsmiddelen. En Canada is het Silicon Valley van de start-ups in deze sector. Op de Canadese beurs zijn inmiddels 23 producenten genoteerd. De drie grootste hebben al een beurskapitalisatie van enkele miljarden, zoals Canopy Growth Corp (bekend van Tweed, de drug van rapper Snoop Dogg), Aurora Cannabis (die naast droge cannabis ook cannabisolie produceert) en Aphria Inc (een prijsbreker op deze markt). Er zijn zelfs al luxe producenten van marihuana die hun merkstickies in goudpapier verpakken. Volgens Canopy moet een joint na een partijtje tennis of golf voor chique dames even gewoon worden als een glas chardonnay nu.

De waarden van veel van de aandelen zijn dit jaar verdubbeld of verdrievoudigd. Maar de kans is groot dat de beleggers te ver op de muziek vooruitlopen. Het vakblad Beleggers Belangen kopte vorige week 'Blijf van marihuana af', en daar werd niet het stickie zelf mee bedoeld. Canopy noteert al 66 keer de omzet per aandeel.

De kans is groot dat het beleggersblad gelijk heeft. Marihuana is geen ict. Veel landen zullen de teelt in eigen hand willen houden. Er zal een strijd ontbranden om de patenten. Er zal nog veel onderzoek en ontwikkeling nodig zijn. De marketing staat in de kinderschoenen. En als de cannabissector volwassen is geworden, zal Antoinette Hertsenberg het zonder twijfel in een special van Radar gaan fileren als ongezond.

Marihuana-aandelen zijn een gok, net als virtuele munten. Alleen kun je van de eerste echt high worden.

Reageren? p.dewaard@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden