De KwestiePeter de Waard

Is Invest-NL op voorhand niet overbodig?

null Beeld
Peter de Waard

Het is wachten op een eerste beleggingsfonds voor klimaatontkenners. Nu de allergrootste en machtigste vermogensbeheerder Blackrock (7.000 miljard euro) een groene draai heeft gemaakt, is duurzaam beleggen mainstream geworden.

Tien jaar geleden waren idealisten nog aangewezen op de Triodos en ASN. Nu is het bijna zoeken naar een fonds dat niet aan ESG (Enviromental, Social & Governance) doet of energieverbruik, klimaat, beschikbaarheid van grondstoffen, gezondheid, veiligheid en goed ondernemingsbestuur meewegen bij beleggingsbeslissingen.

Ze zijn daartoe gedwongen door actieve beleggers. Veel pensioenfondsen, verzekeraars en andere beleggers zijn Blackrock al voorgegaan. Dat betekent dat beleggingen in tabaks- en alcoholproducenten, vleesfabrikanten, wapenhandelaren, bestrijdingsmiddelenproducenen, dikmakers en witwasbanken worden gemeden.

Het probleem is dat die bedrijven allemaal wel blijven bestaan. In de wereld roken nog altijd 1,1 miljard mensen. In de meeste landen neemt het aantal rokers af. Maar in bevolkingsrijke landen in Oost-Azië en Afrika groeit het aantal rokers.

Fossiele brandstoffen zijn vooralsnog onmisbaar. De wapenproductie en handel groeit en bloeit. In Nederland moeten de defensie-uitgaven binnen vier jaar van 1,3 naar 2procent van het bbp worden gebracht. De honderd grootste wapenproducenten in de wereld zagen in 2018 de verkopen met 5 procent stijgen tot 380 miljard euro, aldus het vredesinstituut Sirpri (Stockholm International Peace Research Institute). Sinds 2002 zijn de verkopen zelfs met bijna 50 procent gestegen. En om de bank kunnen we ook niet heen – of de werkgevers moeten bereid zijn elke vrijdag iedereen weer met een bruin loonzakje naar buiten te sturen.

Tot nu toe is altijd gezegd dat ESG-beleggen hogere rendementen oplevert. Maar als al het wereldwijd belegde geld in aandelen – zo’n 75 biljoen euro – uitsluitend wordt gestoken in fabrikanten van zonnepanelen en windmolen, e-auto’s, biologische landbouw, zullen de koersen daarvan skyhigh gaan, terwijl die voor niet maatschappelijk verantwoorde bedrijven kelderen.

Op een gegeven moment keert de wal het schip en duiken de aasgieren – beleggingsfondsen met als beeldmerk een doodskop – op en gaan mooie sier maken met beleggingen in bedrijven die alleen maar slechte dingen doen.

Wouter Bos mocht donderdag met veel gratis publiciteit zijn nieuwe energietransitiefonds Invest-NL lanceren. Je zou bijna zeggen dat die op voorhand al overbodig is. Als Blackrock 7.000 miljard maatschappelijk verantwoord gaat beleggen, is die 1,7 miljard klein bier. Invest-NL zal met een lampje moeten zoeken naar bedrijven die goed doen en op termijn ook nog rendement opleveren.

Duurzaam beleggen is niet de beste manier om de wereld te redden. Dat blijft duurzaam leven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden