Geldvraag

Is er steun voor mensen met een onvolledige AOW-uitkering?

Gepensioneerden pauzeren tijdens hun fietstocht. 
 Beeld Marcel van den Bergh
Gepensioneerden pauzeren tijdens hun fietstocht.Beeld Marcel van den Bergh

Uw partner heeft een onvolledige AOW-uitkering, omdat hij pas ruim na zijn 30ste verjaardag in Nederland is komen wonen. Nu vraagt u zich af wat er gebeurt als u overlijdt. U heeft als geboren en getogen Nederlandse wel een volwaardige AOW.

Als AOW’er met partner krijgt u een kleine 900 euro per maand. Uw partner heeft recht op maar 550 euro per maand. Als uw partner overlijdt, gaat uw uitkering naar bijna 1.300 euro. Uw AOW wordt anderhalf keer hoger, waardoor u er per saldo niet zoveel op achteruitgaat.

Als u overlijdt, gaat de AOW van uw partner met hetzelfde percentage omhoog. Het bedrag gaat dan van 550 naar 800 euro per maand. Ook als alleenstaande krijgt hij dus een even onvolledige AOW. Daar kan hij onmogelijk van leven, als hij daarnaast geen pensioen heeft.

Uw partner kan in dit geval een AIO-uitkering aanvragen. Deze aanvullende inkomensvoorziening ouderen (AIO) vult het inkomen aan tot bijstandsniveau. Het loopt niet via de gemeente, maar via de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Er gelden grotendeels dezelfde voorwaarden als voor de bijstand. Die zijn behoorlijk strikt. Zo mag uw partner niet meer dan 6.300 euro vermogen hebben, waarbij sieraden, kunst en antiek worden meegerekend. Als de overwaarde in de eigen woning meer is dan 53.100 euro, zal de SVB daar via een krediethypotheek aanspraak op maken. Ook staat de SVB schenkingen door vrienden en familie maar beperkt toe. En uw partner mag na het toekennen van de AIO-uitkering maximaal drie maanden per jaar in het buitenland verblijven.

1500 euro

Wie op het bestaansminimum leeft en niet meer dan 1.500 euro bezit, kan kwijtschelding aanvragen van waterschaps- en gemeentelijke belastingen. Voor partners is dit 2.000 euro.

De Sociale Verzekeringsbank heeft op de website een AIO-check staan. Daar staat dat u wel een auto mag bezitten, maar dat is erg rooskleurig gesteld. Als de auto meer waard is dan 4.500 euro, telt het meerdere als vermogen.

De allerarmsten kunnen vrijgesteld worden van gemeentelijke heffingen en waterschapsbelasting. Zij mogen maximaal 1.500 euro vermogen hebben en de auto mag niet meer waard zijn dan 2.269 euro. Alleen als u om medische redenen een auto nodig heeft, geldt er een uitzondering. Dat is ook bij de bijstand het geval.

Het Inlichtingenbureau van het ministerie van Sociale Zaken ziet erop toe dat u geen gegevens verzwijgt. Het krijgt informatie van de RDW over uw auto en van de Belastingdienst een overzicht van uw totale saldo op bank- en spaarrekeningen aan het einde van het jaar. De banken geven dat ieder jaar door, voor de belastingaangifte en ook voor dit soort controles.

De SVB en de gemeente kunnen ineens respectievelijk de AIO-aanvulling stopzetten of weer gemeentebelastingen gaan heffen. Er is blijkbaar een signaal gekomen van het Inlichtingenbureau, dat voor de gemeentes bijvoorbeeld ook de Tozo-uitkeringen controleert voor zzp’ers in verband met corona.

Wie nog niet met pensioen is, kan ervoor zorgen dat de partner met onvolledige AOW recht krijgt op partnerpensioen. Daar moet u op de pensioendatum een deel van uw eigen pensioen voor inleveren.

Reinout van der Heijden is hoofdredacteur van de Geldgids. Zelf een vraag aan Reinout? Geldvraag@volkskrant.nl

2014-01-17 12:55:19 'S GRAVENZANDE ILLUSTRATIE - Een gepensioneerd echtpaar kijkt tv. ANP XTRA ROOS KOOLE Beeld anp
2014-01-17 12:55:19 'S GRAVENZANDE ILLUSTRATIE - Een gepensioneerd echtpaar kijkt tv. ANP XTRA ROOS KOOLEBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden