Is een verzekeringspakket eigenlijk wel voordelig?

Ik heb al mijn verzekeringen ondergebracht bij ING. Na een recente prijsverhoging van mijn autoverzekering vraag ik me af of ik nog wel voordelig uit ben.

Reinout van der Heijden
Exterieur van het hoofdkantoor van ING. Beeld anp
Exterieur van het hoofdkantoor van ING.Beeld anp

Veel mensen brengen al hun polissen bij dezelfde verzekeraar onder. Dat levert korting op. Hoe meer verzekeringen in een pakket, hoe hoger de korting. Het is ook makkelijk, want je weet altijd wie je moet bellen als er iets te claimen valt.

Bij banken en verzekeraars kost gemak altijd geld. U bent, ondanks de kortingen, meestal duurder uit dan als u per verzekering zou kijken waar u voordelig uit bent. De korting is om uw geweten te sussen. U krijgt voordeel, dus goed bezig. Het voordeel (voor de verzekeraar) is dat u geen actie onderneemt als een verzekering in premie stijgt. Opzeggen leidt namelijk tot een hogere premie bij de andere polissen. Weggaan kost dan geld en dat is precies het tegenovergestelde van wat u wilt bereiken. Of u moet met alle verzekeringen weg. Dat is zoveel gedoe, dat u het er maar bij laat.

Er werken slimme mensen bij verzekeraars. Ze kennen uw zwakheden, soms beter dan uzelf.

En dan uw situatie. De autoverzekeringen van ING zijn onlangs flink duurder geworden. U gaat 77 euro per jaar meer betalen, een stijging van 30 procent. En dat terwijl de premie lager had moeten worden. Uw schadevrije jaren zijn namelijk gestegen van zes naar zeven.

Volgens ING ligt de premieverhoging vooral aan het feit dat verzekerden steeds meer schade claimen. Als ik naar de polisvoorwaarden kijk, is dat maar een klein deel van de verhoging. ING heeft een veel ingrijpendere aanpassing gedaan: de korting voor schadevrij rijden is enorm verlaagd. U kreeg vorig jaar 77,5 procent korting en nu nog maar 42 procent. Hetzelfde geldt voor de autopolis van Nationale Nederlanden.

Een automonteur repareert een auto. Beeld anp
Een automonteur repareert een auto.Beeld anp

Kan dat zomaar?

Ja, dat mag. Het is wel gek is dat ING de korting nauwelijks verlaagt bij de WA-dekking, maar wel bij de uitgebreidere WA-beperkt casco en WA-allrisk. Volgens ING verdient u als klant alleen bij de WA-dekking nog een hoge korting. Duurdere dekkingen vergoeden ook schades die anderen toebrengen aan uw auto. Daar heeft u geen invloed op.

Ga weg bij ING en/of stap over van WA-beperkt casco naar de gewone WA. Uw auto is meer dan tien jaar oud, dus u bent allang toe aan een goedkopere WA-polis.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden