De KwestiePeter de Waard

Is een lockdown voor beurshandel geen goed idee?

null Beeld
Peter de Waard

Het belangrijkste bolwerk van het kapitalisme sluit even vaak als een willekeurige dierentuin. Behalve op de christelijke feestdagen wordt op Wall Street niet gehandeld op President’s Day, Memorial Day, Labour Day, Independence Day en Thanksgiving.

In 2012 sloot de beurs van Wall Street nog twee dagen vanwege hurricane Sandy. De dood en begrafenis van president Kennedy in 1963 leidden tot sluiting van de beurs, net als de maanlanding. Bij het begin van de Eerste Wereldoorlog ging de beurs zelfs vier maanden op slot, hoewel de Amerikanen toen niet bij de oorlog betrokken waren.

Ook de tickertapeparade in 1945 na VE Day was reden de beurs te sluiten. Na de aanslagen van 9/11 werd er drie dagen niet gehandeld. De Newyorkse beurs stond bijna in de schaduw van de twee torens van het World Trade Center, waar de vliegtuigen zich in hadden geboord.

Maar Wall Street sluit niet bij financiële crises. In de beruchte oktobermaand van 1929 bleef de beurs open, net als bij de dotcomcrisis van 2001 en de kredietcrisis van 2008 en 2009. Sinds de beurscrash van 1987, waarbij de Dow met 22,6 procent daalde, zijn er wel zogenoemde circuitbreakers in het handelssysteem ingevoerd.

Als de koersen in een handelssessie met 7 en daarna nog een keer met 13 procent zijn gedaald, wordt de handel voor een kwartier stilgelegd, zodat in paniek geraakte handelaren tijd krijgen om op adem te komen. In deze weken is daar al enkele keren gebruik van gemaakt. Bij een daling van 20 procent zou de beurs moeten sluiten voor de rest van de dag, maar dat is sinds 1987 niet meer voorgekomen. De circuitbreakers zijn bedoeld om paniekverkopen te voorkomen, maar uit onderzoek is gebleken dat ze de koersdaling niet stoppen en zelfs de volatiliteit van de markt vergroten.

Nu de aandelen de afgelopen weken eenderde van hun waarde hebben verloren, klinkt toch de roep om een lockdown voor de beurshandel, vooral van Amerikaanse vermogensbeheerders. Die vinden dat klanten even bij zinnen moeten kunnen komen over wat de werkelijke waarde van hun aandelen is.

Maar sluiting van de beurs is even onbespreekbaar als die van een ziekenhuis. Ook de hoogste baas van Euronext, waaronder de beurs van Amsterdam valt, wees het af met de dooddoener dat het slecht is voor de prijsvorming en liquiditeit van de aandelenmarkt. In de VS heeft de president de bevoegdheid de beurs te sluiten. En hoewel Trump een ongeleid projectiel is, lijkt hij niet te doen wat een president eerder nog nooit heeft gedaan.

Sluiting zou ook een slecht signaal zijn. Het zou de indruk wekken dat de autoriteiten geen grip meer hebben op de crisis en het vertrouwenog verder ondermijnen.

Als de beurs van Wall Street sluit, moeten de andere beurzen noodgedwongen volgen, omdat New York de toon zet. Het zou weg hebben van een wereldwijde sluiting van het financiële systeem.

Meer paniek is niet denkbaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden