De Kwestie Peter de Waard

Is een commissaris meer dan lid van de kascommissie?

Het lidmaatschap van de raad van commissarissen moet niet veel hoger worden ingeschat dan dat van de kascommissie van de tennisvereniging. Het is een bijeenkomst met koffie en koekjes.

Alleen is een commissariaat een riante bijbaan, en het kascommissielidmaatschap onbezoldigd. Alleskunner Jeroen van der Veer (ex-Shell) gaat 197 duizend euro verdienen als president-commissaris van Philips. Dat is 30 duizend meer (overigens was ingezet op 40 duizend), terwijl het Philips-concern door de ontmantelingsoperatie van Frans van Houten een stuk simpeler te doorgronden is dan in het verleden.

Hoewel een bezoldiging van zes keer modaal iets anders doet vermoeden, is het geen dagvullende taak. Van der Veer is ook voorzitter van de raad van commissarissen van Boskalis (60 duizend euro) en commissaris bij het Noorse oliebedrijf Statoil (75 duizend euro). Hij heeft nog een stapel andere banen (van de TU Delft tot het Nederlands Openluchtmuseum en het Nationale Toneel). ‘Ik adviseer ’s avonds liever bedrijven dan naar voetballen te kijken’, merkte hij een keer op toen iemand vond dat hij het te bont maakte.

Niet dat het werk erg arbeidsintensief lijkt. Behalve de keer dat de raad van commissarissen van KLM in 1987 een stokje stak voor een onzalig plan van topman Sergio Orlandi om de hotelketen Hilton over te nemen, wordt er weinig van commissarissen vernomen. Geen commissaris had door dat de bouwbedrijven zo verkeerd calculeerden met hun aanbestedingen.

Aangenomen moet worden dat ze hun werk goed proberen te doen. Op de avond voor de vergaderingen zullen ze zonder twijfel het concept-jaarverslag doorbladeren en vragen verzinnen. ‘Zou het niet goed zijn voor het bedrijf om aan sponsoring in de autosport te doen? Waarom bent u nog niet actief in India, een land met 1,3 miljard inwoners? Wat kunnen de gevolgen zijn van de handelsoorlog?’

En het klinkt natuurlijk heel goed als een dergelijke vraag begint met ‘Ik heb gelezen in de Financial Times...’ De voorzitter van de raad van bestuur begint op zijn beurt het antwoord met ‘Goede vraag’ en zal daarna beamen dat Formule 1 populair is in Nederland dankzij Max, maar dat sponsoring daar erg duur is, zodat beter een reclamebord bij Willem II kan worden gezet.

Vroeger – toen de commissarissen de tweehonderd van Mertens waren – telden ze misschien met een zakjapannertje ook nog de cijfers aan de debet- en creditzijde van de balans op en voelden ze zich reuzetrots als ze een foutje ontdekten.

Zelfs het lid van de kascommissie neemt geen ordners met bonnetjes meer door, maar krijgt een perfecte Excelsheet voorgeschoteld.

Deze krant stelt elk jaar een lijst op van de machtigste mannen en vrouwen die mede is gebaseerd op hun aantal commissariaten. Maar voor macht is kennis nodig en hun informatieachterstand op de dagelijkse bestuurders is zo groot dat ze in feite machteloos zijn.

Dan is 197 duizend erg veel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden