Column

Is drie uur slaap genoeg voor een president?

De Kwestie

Joop Zoetemelk beweerde dat je 'de Tour de France wint in bed'. De beste wielrenner kan de gele trui alleen in Parijs brengen als hij ook de beste slaper is.

The Donald klopt zich op de borst pas om 1 uur 's nachts naar bed te gaan en om 4 uur weer op te staan Beeld reuters

Het duurde even voordat de filosoof in Zoetemelk op waarde werd geschat. Maar 36 jaar na de uitspraak is ook een groeiend aantal managers tot de ontdekking gekomen dat 'het besturen van een winnend bedrijf ook het best kan worden gedaan vanuit bed'. Ze doen aan beditation ('beditatie'). Het verschil met meditatie is dat niet op een matje allerlei rare fratsen hoeven worden uitgehaald, maar dat men lekker onder de wol ontspant.

De Harvard Business Review wijdde eerder al artikelen aan de voordelen van beditatie voor ceo's, onder wie enkelen uit de top van de Fortune-lijst. Het vermindert stress en verhoogt focus en empathie, hetgeen vooral in panieksituaties heilzaam kan werken.

Van Winston Churchill is bekend dat hij niet voor 11 uur in de ochtend opstond, hoewel hij in pyjama en ochtendjas dan al wel zijn kranten had gelezen, de post had doorgenomen en soms ook enkele brieven aan zijn secretaresse had gedicteerd. Vlak voor de lunch waste hij zich, dronk een whisky-soda, maakte een wandeling in de tuin en begon zijn vergaderingen of gesprekken. Hij werd desondanks gekozen tot de grootste Brit in de geschiedenis, volgens velen is hij zelfs de beste politicus en grootste wereldleider die er ooit is geweest.

Churchill was al 66 jaar toen hij in 1940 voor de eerste keer premier werd. Op zijn 80ste woonde hij nog in Downing Street. Ronald Reagan was 70 jaar oud toen hij president werd. Van hem was bekend dat hij na de middag een tukje deed, zodat hij aan het einde van de dag weer uitgerust was. Reagan grapte een keer tegen de media: 'Het maakt niet uit wat de tijd is. Maar jullie mogen mij altijd wakker maken, zelfs als ik midden in een kabinetsvergadering zit.'

John F. Kennedy - een andere populaire president - nam elke nacht twee slaappillen, ook omdat hij veel last had van zijn rug. Slaap vond hij een groot goed. Bill Clinton en Barack Obama staan bekend als nachtbrakers. Als president werkten ze allebei tot 1 of 2 uur in de nacht om de volgende ochtend om toch weer om 7 uur op te staan. Obama zei aan zes uur slaap per nacht genoeg te hebben.

Microsoftoprichter Bill Gates, de rijkste man ter wereld, beweert zeker zeven uur slaap nodig te hebben en daar geen concessies aan te doen. Dat heeft hem bepaald geen windeieren gelegd. Melissa Meyer, topvrouw van Yahoo, werkte per week 130 uur. Ze sliep maar vier uur per nacht en bleef fris door haar hoofd af en toe op het bureau te leggen en op belangrijke momenten een koude douche te nemen. Meyer staat nu bij de uitgang, omdat het haar niet is gelukt van Yahoo de concurrent van Google te maken.

Maar niemand maakt het zo dol als Donald Trump. Hij klopt zich op de borst pas om 1 uur 's nachts naar bed te gaan en om 4 uur weer op te staan. De Tour de France zal hij er alvast niet mee winnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.