De Kwestie Peter de Waard

Is dit het uitgelezen moment om Blokker te verkopen?

Jeroen Pauw had maandagavond de messen geslepen om president-commissaris Michiel Witteveen van Blokker — de eigenaren houden zich zelf schuil in Zwitserland voor het persgespuis — flink aan de tand te voelen over het besluit van de familie de boel, voor wat het nog waard is, te verkopen.

Maar hij had niet gerekend op de andere gasten, waardoor een soort scène ontstond die deed denken aan een sketch uit Life of Brian van Monty Python. Daarin vraagt de leider van het Palestijnse verzet retorisch: ‘Wat hebben de Romeinen nu helemaal voor ons gedaan?’ Onverwacht geeft iemand antwoord: ‘De waterleiding’, waarna anderen riolering, wegen, irrigatie, gezondheidszorg en het badhuis noemen. De leider zegt: ‘Maar afgezien van waterleiding, riolering, wegen, irrigatie, zorg, badhuizen en openbare orde... wat hebben de Romeinen voor ons gedaan?’

Toen Pauw de discussie van de president-commissaris niet meteen kon winnen —  die riep doodleuk dat het al weer stukken beter gaat met Blokker —  wilde hij aan tafel bewijs vergaren voor de beweringen van retailgoeroes dat er geen mens meer in die winkel komt.

‘Kom jij nog wel eens bij een Blokker’, vroeg Pauw retorisch aan Emile Ratelband. Onverwacht zei hij ja. Hij was er zelfs net nog geweest vanwege zijn verhuizing naar Appingedam en had er onder meer een waterkoker, wasmand en strijkijzer aangeschaft. ‘En u dan’, vroeg hij diens buurvrouw aan de tafel. ‘Ik heb er deze week nog een staafmixer gehaald.’ En bijna wanhopig naar een derde gast. ‘Maar u…’ ‘Ik loop er op woensdag graag binnen en koop dan iets wat ik nodig heb.’ Het hele item viel in duigen en toen Ratelband er nog een opmerking over wilde maken, werd hem door Pauw de mond gesnoerd. ‘Volgende onderwerp.’

Hieruit moet niet de conclusie worden getrokken dat Nederlanders massaal naar Blokker gaan. Het gastenpanel dat opduikt bij Pauw, is niet meteen representatief voor de rest van het volk.

Mogelijk waren Ratelband — hij is er slecht genoeg voor — en de andere gasten op voorhand door Witteveen vergast op een half uur gratis winkelen, want de rode cijfers bewijzen dat het niet goed gaat met Blokker. Als het al een tikkeltje beter gaat door de florerende economie grijpt de familie dit als uitgelezen moment aan om snel zaken te doen voordat het hele familiekapitaal wegsmelt. En nu investeerder Marcel Boekhoorn onlangs de Hema kocht, zullen ze denken dat er ook een miljardair te vinden moet zijn die Blokker wil.

De oude Blokker-dynastie keert zich om in zijn graf. De huidige familie heeft de pogingen opgegeven er nog iets van te willen maken. De kinderen gaan niet meer in de zaak, maar zullen net zoals de telgen van de families Vroom, Dreesmann, Barge, Peek en Vehmeier met de erfenis in de toekomst kunsthandelaar worden of een eigen private-equityfonds beginnen.

Misschien willen ze dan wel graag een keer bij Pauw aan tafel komen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.