De KwestiePeter de Waard

Is de transfer van Hamers net zo treurig als die van Ziyech?

null Beeld
Peter de Waard

De vergelijkingen met ­Frenkie de Jong of Hakim Ziyech waren niet van de lucht. Voor bankiers als ING-topman is Zürich tenslotte een soort Barcelona of Londen.

Hamers ontkende dat hij voor het geld vertrekt. Maar dat doen voetballers ook. Zijn verklaring dat hij een nieuwe professionele uitdaging zoekt, had ook uit de mond van De Jong of Ziyech kunnen komen.

Alleen is Hamers een stuk ouder. Pas op zijn 53ste jaar maakt hij de overstap naar een bank die ook prijzen wint. UBS Wealth Management, de asset manager van zijn nieuwe werkgever, beheert 2.500 miljard dollar voor de rijkste instituten en particulieren ter wereld. Daarmee is het veruit de grootste vermogens­beheerder ter wereld.

Dat is pas echt topsport. Heel wat anders dan het paaien van de voormalige klanten van de Postcheque- en girodienst.

De Volkskrant schreef dat Frenkie de Jong bij Barcelona 16 miljoen euro per jaar verdient – zestien keer de 1 miljoen die hij bij Ajax ontving. Hoeveel meer Ralph Hamers krijgt, zal pas volgend jaar blijken uit het jaarverslag.

Zijn vaste jaarsalaris blijft 2 miljoen euro. Alleen is UBS veel guller met de bonussen. De huidige topman Sergio Ermotti, kreeg over 2018 nog een Postcodeknaller van 11 miljoen euro boven op zijn vaste salaris. Het zou een wedstrijdpremie ­kunnen worden genoemd. In de landen van de EU is de bonus sinds de crisis beperkt tot 100 procent van het ­salaris.

Ermotti is daardoor ook de best betaalde bankier van Europa – vlak voor zijn collega Tidjane Thiam van Credit Suisse die vorige week vanwege een spionageschandaal op straat werd gezet. Overigens vinden de Zwitsers dit niet overbetaald. ­Jamie Dimon van het Amerikaanse bank JP Morgan Chase verdient nog eens twee keer zoveel als Ermotti

De internationale transfermarkt voor Nederlands management­talent is even levendig als die voor voetballers. Velen gingen Hamers voor: Ben Verwaayen werkte bij BT en Alcatel-Lucent, Marijn Dekkers bij Bayer, Marc Bolland bij Marks & Spencer, Cees ’t Hart zit nog bij Carlsberg en Jan Zijderveld vertrok net bij Avon. En dat is nog maar een kleine greep. Alleen kwam geen enkele transfer zo uit de lucht vallen als die van Ralph Hamers woensdagavond. Aan die carrièrestap had niemand gedacht.

Het grote verschil met voetballers is dat niemand in Nederland ook maar een traantje wegpinkte. ­Terwijl het vertrek van De Jong en Ziyech gepaard ging met lyrische beschrijvingen van hun kunnen en publieke huilbuien, werd het ­vertrek van Hamers op het Twitter-riool begeleid door een sneer als ‘welke SP’er brengt hem weg naar Schiphol’.

Na de bekendmaking van het nieuws ging de koers van ING met 3 procent omhoog en steeg die van UBS met 2 procent, zodat ook aandeelhouders tevreden leken.

Alleen Pieter Lakeman zal het ­betreuren: hij wilde Hamers het liefst achter de tralies.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden