DE KWESTIEPETER DE WAARD

Is de lege beursvloer het nieuwe symbool van paniek?

Beeld .

De paniek en tragiek op de intensive cares van ziekenhuizen kan treffend worden verteld aan de hand van beelden van voor hun leven vechtende patiënten en dappere verpleegkundigen en artsen. De paniek en tragiek op de financiële markten is nog alleen aan de hand van grafieken te vertellen. De geld- en effectenhandel vindt achter computerschermen plaats, waar programma’s de handel doen en waar mensen onbewogen naar staren.

Fotografen en cameramensen van nu zullen jaloers zijn op hun voorgangers, die nog een beursvloer hadden. Tijdens de beurscrash van de Zwarte Donderdag in 1929 en de Zwarte Maandag in 1987 waren er volop beelden van geruïneerde handelaren met handen op hun hoofd die op een overvolle vloer vol haastig weggegooide papiertjes zo desperaat voor zich uitkeken dat ze ieder moment harakiri zouden kunnen plegen. Toen was financieel drama nog met een enkele foto uit te drukken.

In de City van Londen werd al in 1986 met de Big Bang de elektronische beurshandel ingevoerd. In Amsterdam gebeurde dat in 2002. Alleen op de beroemdste effectenbeurs ter wereld, die van Wall Street, stonden nog altijd handelaren in groepjes prijzen te schreeuwen.

Maar inmiddels is de vloer van de New Yorkse effectenbeurs ontruimd vanwege corona. Anderhalve meter van elkaar staan lukt nu eenmaal niet in de hectiek van de markt. En samenkomsten van meer dan drie mensen zijn al bloedlink.

Dat er in New York nog steeds op een vloer werd gehandeld heeft vooral symbolische betekenis. De Amerikanen willen ook tradities. Ze hebben geen Horse Guards, carnaval of Koningsdag, maar hebben wel sinds 228 jaar een plek die de American Dream uitdraagt.

Elke dag klink er nog de fameuze bel bij de opening van Wall Street – het Damrak slaat de gong, hoewel daar geen vloerhandel meer is – die wereldwijd op de televisie wordt uitgezonden. En dat geldt ook voor de grote beursintroducties zoals die van Facebook of Alibaba, die financiële analisten mondiaal volgen zoals liefhebbers van American Football naar de Super Bowl kijken.

De vloerhandel is vooral bedoeld om het merk Wall Street aan de man te brengen. En zoals bekend zijn de Amerikanen de grootmeesters van de marketing. De échte handel vindt ook in New York allang plaats vanachter de schermen, waar de bied- en laatprijzen worden ingebracht en de transacties worden gesloten.

Toch zijn de vloerhandelaren niet alleen opsmuk, zoals sommige Masai in Kenia, die dagelijks hun spijkerbroeken en mobi’s inwisselen voor een traditionele shukadoek en een speer om de toeristen te behagen. Ze hebben nog een echt privilege. Ze mogen bij de nabeursveiling de slotkoersen van die dag vaststellen.

De lege vloer op de Big Board, zoals de New Yorkse effectenbeurs wordt genoemd, is daarom het nieuwe symbool van de onzichtbare paniek en tragiek van de financiële markten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden