De kwestiePeter de Waard

Is de geboorteplaats van de sociale woning-bouw nu triomfboog van flitshandel?

null Beeld
Peter de Waard

Op initiatief van de predikant Ottho Heldring en bankier C.P. van Eeghen werd in 1851 de Vereeniging tot opbeuring van het lot der Arbeidende Klasse (VAK) opgericht, de allereerste woningbouwvereniging van Nederland. Meteen daarop werd besloten een terrein aan te kopen op het Oostenburgereiland in Amsterdam, waar in het verleden een enorm pakhuis van de VOC had gestaan. Twee jaar later stonden hier 18 huizen met elk twee ruime vertrekken, voorzien van privaat (toilet), gootsteen en ijzeren ledikant. Dit was de eerste vorm van sociale woningbouw in Amsterdam.

Nu 170 jaar later is dit gebied de grootste bouwput van de stad Amsterdam waar in razend tempo kantoren, hotels en yuppie-appartementen uit de grond worden gestampt. In het midden staat een in 2003 opgeleverd bedrijfsverzamelgebouw, dat de titel lelijkste gebouw van de stad moet hebben afgepakt van het hoofdkantoor van De Nederlandsche Bank aan het Frederiksplein. Behalve de Stadsreiniging, deze krant en andere uitgaven van DPG houdt hier ook Flow Traders kantoor. Precies een jaar geleden sliepen handelaren hier in tentjes op de werkvloer, omdat ze vanwege de hectiek rond de coronacrash geen moment hun ogen meer van de handelsschermen mochten afhouden. Voor Flow Traders dat in milliseconden bied- en laatprijzen afgeeft voor financiële producten waren snel dalende koersen een uitgelezen kans om binnen te lopen. Daarbij moesten ze er wel als eerste bij zijn om klanten op maat te bedienen. In de week dat voor de mensen in de zorg ’s avonds drie minuten werd geapplaudisseerd vanwege de overuren die ze maakten om mensenlevens te redden, riep satiricus Arjen Lubach het Nederlandse volk op 0,00005 seconde te handen stuk te klappen voor de ‘gewetenloze geldwolven’ in de flitshandel.

De lengte van het applaus blijkt nu omgekeerd evenredig te zijn aan de bonussen die worden toegekend. De mensen in de zorg moesten het doen met 1000 euro. De medewerkers bij Flow Traders krijgen gemiddeld 516 duizend euro. Voor de beide ceo’s is er een bonus van 7,7 miljoen euro. En dat bedrag had nog veel hoger kunnen zijn als niet was besloten gezien ‘de ongekende menselijke tragedie terughoudend te zijn en niet uit de pas te lopen met de maatschappelijke context’.

Onduidelijk is of het geweten heeft opgespeeld. Waarschijnlijker is dat zorgen over de houding van de aandeelhouders het doorslaggevende argument is geweest. Andere financiële instellingen met een hoger mea culpa-gevoel zoals ING kenden hun topmensen over het coronajaar helemaal geen bonussen toe.

Lubach noemde de flitshandel toen een maatschappelijke uitwas. Het zo snel mogelijk afgeven van bied- en laatprijzen op de financiële markten is echter niet nuttiger of onnuttiger dan satire. Maar het blijft bizar dat op de plek waar de Vereeniging tot opbeuring van het lot der Arbeidende Klasse begon nu de Vereniging tot opbeuring van het lot der Flitshandel Klasse floreert.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden