DE KWESTIEPETER DE WAARD

Is de benzineprijs van 1 euro per liter geen 1 aprilgrap meer?

Peter de Waard artikel ColumnBeeld .

De prijs van een liter benzine aan de pomp is op sommige plekken al gedaald naar 1,35 euro. Als de daling van de olieprijs nog even doorzet en ook het kwartje van Kok uit 1991 er nog af van wordt gehaald – tenslotte was dat tijdelijk – kan Nederland direct tanken voor 1 euro. Nederland is dan een land in crisis, maar vol blije rijders.

Alleen hebben de meesten er nu zo weinig profijt van. Vakanties zijn uit den boze, familiebezoek kan niet, sportwedstrijden en andere sociale evenementen zijn afgelast en het woon-werkverkeer ligt voor het grootste deel stil. De benzinestations verkopen zogezegd goedkope snert op een bloedhete dag.

De dalende olieprijs is op dit moment het meest in het oog springende symbool van de ingestorte wereldeconomie. Er is geen vraag meer naar fossiele brandstoffen, omdat mondiaal het vliegverkeer stilligt, mensen veel minder rijden en fabrieken op halve kracht opereren –  niet alleen omdat er een lockdown is maar ook omdat consumenten, behalve toiletpapier en blikvoedsel, niets meer kopen.

Op dit moment is de vraag naar olie met 16 miljoen vaten per dag gedaald in vergelijking tot een maand geleden. Daarnaast is een prijzenoorlog gaande tussen Rusland en Saoedi-Arabië die allebei zoveel mogelijk olie op de markt gooien om elkaar het leven zuur te maken. Het marktmechanisme is genadeloos. Met een ingezakte vraag en een gestegen aanbod keldert de prijs naar een ongekend laag niveau.

De prijs van een vat (159 liter) van de Amerikaanse oliesoort West Texas Intermediate (WTI) kwam maandag zelfs onder de 20 dollar. Dit betekent dat wat daar ooit het zwarte goud werd genoemd goedkoper is dan voor de oliecrisis van 1974.

Olieproducenten zitten met hun handen in het haar. Ze kunnen de olie aan de straatstenen niet kwijt. Nu de meeste opslagtanks van olie al vol zitten proberen producenten supertankers te charteren om daar hun olie in op te slaan.

In 2008 haalde olie nog een recordprijs van bijna 150 dollar en rekende iedereen zich rijk. Nu moeten ze geld toegeven om hun olie te laten ophalen, zo werd dinsdag gemeld. Noodgewongen zal het in de woestijnen van Saoedi-Arabië of toendra’s van Siberië in de brand moeten worden gestoken, omdat wegens corona ook geen techneuten te vinden zijn om productie-installaties stil te leggen.

Duurzaamheidactivisten hoeven zich dan ook niet in de handen te wrijven voor de dalende vraag naar fossiele brandstoffen. Het heeft alleen maar nadelen. Alle investeringen in alternatieve energiebronnen zijn sinds begin maart zeperds. Een economische crisis van deze omvang zal ongetwijfeld leiden tot het op de lange baan schuiven van de doelstellingen van Parijs. Als corona onder controle is, zal eerst de economie weer op orde moeten worden gebracht.

Zelfs de blije rijders in een land van huismussen zullen dan hopen dat ze nog een baan hebben..

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden