GELDVRAAGReinout van der Heijden

Is de bedelmail van Wikipedia geen oplichting?

Bestuursvoorzitter van de Wikimedia Foundation Katherine Maher.  Beeld Sportsfile for Web Summit via Ge
Bestuursvoorzitter van de Wikimedia Foundation Katherine Maher.Beeld Sportsfile for Web Summit via Ge

Ik krijg een mail van een mooie blondine die mij om geld vraagt. Bestaat zij wel, deze Katherine Maher van Wikipedia? Of is dit oplichting?

Reinout van der Heijden

Ik zou zo’n mail ook niet vertrouwen, zeker niet op onze leeftijd. Maar de 37-jarige Maher is werkelijk de bestuursvoorzitter van Wikimedia Foundation, de stichting achter de populaire internet-encyclopedie. Zij vraagt een paar euro ‘om ervoor te zorgen dat Wikipedia onafhankelijk en advertentievrij kan blijven groeien’.

Zonder donaties kan Wikimedia niet bestaan, maar noodlijdend is de stichting zeker niet. Ze haalde 110 miljoen dollar op aan donaties in boekjaar 2018/2019 en maakte 30 miljoen dollar winst. Er is niets tegen om dit initiatief te steunen, maar er zijn volgens mij ondernemingen die het geld nu harder nodig hebben.

Digitaal bedelen is sowieso verdacht. Negen van de tien keer trapt u er niet in, maar soms reageert u omdat u schrikt en niet oplet. Oplichters spelen vaak in op de actualiteit, zoals de coronacrisis nu.

Via Whatsapp kunt u valse berichten krijgen van een familielid in geldnood. Of de afzender is een bekende instantie. Uit naam van de bank krijgt u een mail (‘phishing’) of sms (‘smishing’) om via een link in te loggen. Anders wordt uw rekening geblokkeerd of vervalt uw betaalpas. U gaat dan naar een valse website die uw inloggegevens jat.

Of neem deze sms van de Belastingdienst, zonder leestekens: ‘U heeft een openstaande schuld van EUR 481,39 om beslaglegging door gerechtsdeurwaarder te voorkomen betaal via http://bit.ly/2VIsaYP.’ Bit.ly is een verkorte link die is aangemaakt via de website Bitly.com. Je kunt er niet aan zien naar welke website die leidt. Dus niet op klikken. (De hier gegeven link werkt overigens niet meer.)

Op de website Politie.nl staat rechtsonder een blok ‘internetoplichting’. Wie daarop klikt, vindt handige hulpmiddelen. U kunt checken of de inloggegevens van uw mailbox zijn gestolen en zien of er een oplichter schuilgaat achter een mailadres, website, telefoonnummer of bankrekening.

Gegevens die u invult op een valse website, komen in de handen van criminelen. Een tip is bladwijzers gebruiken van websites die u vaak bezoekt. Rechts naast de zoekbalk van uw internetbrowser staat een symbooltje waar u op kunt klikken om een bladwijzer te maken. Met bladwijzers hoeft u niet telkens de naam in te typen.

Bladwijzers kunt u onderverdelen in mappen, zoals ‘geldzaken’ en ‘winkels’. Als een mail verwijst naar een website, zoek die dan op in de bladwijzers van uw browser. Dit voorkomt dat u op een verkeerde plek terechtkomt. Bladwijzers zijn veiliger dan een zoekmachine: de links van Google zijn niet altijd betrouwbaar.

Kijk ook uit met telefoonnummers van de klantenservice. Veel bedrijven verstoppen dat nummer, omdat ze liever antwoorden via de chat. Met Google komt u op een link van een dure bemiddelaar die 80 cent per minuut rekent. De klantenservice mag wettelijk gezien nooit meer kosten dan het lokale beltarief.

Reinout van der Heijden is hoofdredacteur van de Geldgids. Ook een vraag aan Reinout? Geldvraag@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden