De KwestiePeter de Waard

Is bitcoin alternatief voor goud als veilige haven?

Peter de Waard artikel ColumnBeeld .

Goud is een ouderwetse vluchthaven in tijden van crisis. De virtuele munt en dan met name de bitcoin is ogenschijnlijk de vluchthaven van het nieuwe digitale tijdperk. Sinds het coronavirus een schaduw heeft laten vallen over de groei van de wereldeconomie is de goudprijs met 5 procent gestegen. De prijs van de bitcoin is met 25 procent gestegen vijf keer zo snel.

De bitcoin is sinds het ontstaan in mei tien jaar geleden vele malen afgedankt door rationele economen. Het is een ponzi scheme genoemd en ordinaire zwendel. Larry Fink van ’s werelds grootste belegger Blackrock en Jamie Dimon van Amerika’s grootste bank JP Morgan Chase hebben gewaarschuwd de vingers er niet aan te branden, net als vele centrale-bankpresidenten.

Maar de mensheid is niet rationeel, die is emotioneel. En omdat iedere veroordeling van de virtuele munt door het establishment alleen maar tot verdere waardestijging leidt, is iedereen maar gestopt met waarschuwen.

Inmiddels zijn 18 van de totaal beschikbare 21 miljoen beschikbare bitcoins gemijnd. Dagelijks worden er 300 duizend betalingen in bitcoins gedaan zonder tussenkomst van banken of financiële autoriteiten. Afpersers en ontvoerders zien de voordelen ervan. En hackers weten ze te stelen. Maar als het al een zeepbel is, dan is het een hardnekkige. Vorige week ging de bitcoinprijs zelfs weer even over de 10 duizend dollar. Zo lang de hele wereld ze niet verbiedt, blijkt het een geliefd speculatie-object.

Bitcoin zou het nieuwe goud kunnen worden genoemd. Net als goud is het maar beperkt voorradig in tegenstelling tot dollars en euro’s die onbeperkt bij kunnen worden gedrukt.

Het grote verschil met goud en geld is dat bitcoins ook enorm volatiel zijn de prijsschommelingen zijn veel groter dan van andere financiële producten. Terwijl de waarde van de euro al vijf jaar tussen de 1,08 en 1,23 dollar schommelt en de goudprijs tussen de 1.200 en 1.600 dollar per ounce, bewoog de bitcoinprijs zich in die periode tussen een schamele 300 dollar en een absurde 20 duizend dollar.

Het vertrouwen in de virtuele munt kan even hard duikelen als exploderen. Op een dag kan er 5 of 10procent in waarde bijkomen of afgaan. Wie betaalt in bitcoins speculeert ook , want de volgende dag kan er 10 procent meer of 10 procent minder voor worden gekocht.

Een van de redenen is dat de waarde van alle bitcoins in de wereld gering is. In totaal bedraagt die 150 miljard euro. Ter vergelijking: de totale goudvoorraad in de wereld is 9 duizend miljard (9 biljoen) waard en de maatschappelijke geldhoeveelheid (bankbiljetten en girale tegoeden) 37 duizend miljard.

Bitcoin is vanwege die geringe liquiditeit daarom gedoemd een volatiele munt te blijven, ook als de laatste drie miljoen zijn gemijnd en de koers tien keer over de kop gaat.

De bitcoin is een veilige haven, maar wel een kleintje waar telkens een orkaan kan opsteken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden