De KwestiePeter de Waard

Is Big Tech bezig Big Oil te kleineren?

null Beeld

Seven Sisters is nu vooral bekend als de bestsellerserie van de Ierse schrijver Lucinda Riley. Maar ooit was de term synoniem voor de zeven grote oliemaatschappijen die de mondiale macht in de energiesector in handen hadden: Shell, BP, Exxon, Mobil, Texaco, Gulf en Chevron.

De term Seven Sisters werd bedacht door de Italiaanse politicus Enrico Mattei in een tijd dat dit kartel 85 procent van de productie en raffinage van olie controleerde. Mattei kwam in 1962 om het leven bij een vliegtuigongeluk. Zijn dood − verfilmd in The Mattei Affair − zou een complot zijn geweest, waarin mogelijk de CIA en andere geheime diensten een rol speelden.

Hoewel Opec uiteindelijk het oligopolie slechtte met een eigen kartel, bleven de zusters geldmachines wier aandelen de meest geliefde in de wereld waren. Voor grote institutionele beleggers waren de aandelen van de Seven Sisters – later door fusies teruggebracht tot vier − de hoeksteen van hun portefeuilles.

Veelvuldig waren ze het doelwit van antiglobalisten en milieugroeperingen. Maar tot begin dit jaar gaven ze eigenlijk geen krimp. Ze bleven aandeelhouders bedienen als een trouwe butler zijn meester.

Corona heeft ze gekleineerd. Hierdoor is niet alleen de vraag naar fossiele brandstoffen verminderd, maar is ook de noodzaak naar de energietransitie onderstreept. De vier overgebleven zusters hebben dit jaar hun beurswaarde zien halveren naar 465 miljard euro.

Dat is nog maar een kwart van die van Apple en ongeveer gelijk aan die van Berkshire Hathaway, het speeltje van superbelegger Warren Buffett.

Big Oil heeft het moeten afleggen tegen Big Tech, waarvan de vier grootste nu tien keer zoveel waard zijn. Terwijl de koersen van Alphabet, Facebook, Apple en Amazon dit jaar met respectievelijk 16, 30, 67 en 74 procent stegen, daalden die van Chevron, ExxonMobil, BP en Shell met respectievelijk 29, 41, 42 en 50 procent. Gisteren werd bekend dat ExxonMobil na 92 jaar zijn notering in de Dow Jones verliest. Koninklijke Shell, de eeuwige nummer één van Euronext, is qua beurswaarde in Amsterdam gezakt naar plek vier.

Opvallend is dat Shell en Exxon Mobil nauwelijks bezig zijn met een strategische herbezinning. Zij erkennen weliswaar dat de hoogtijdagen van fossiel voorbij zijn, maar denken dat de komende tijd nog veel geld is te verdienen met de productie en raffinage van olie en gas.

Shell-ceo Ben van Beurden verklaarde de lage investeringen in duurzame energie met de opmerking dat ‘het bedrijf zich niet anti-economisch kan inrichten’. Topman Darren Woods van ExxonMobil stelde dat ‘de factoren die onze bedrijfsplannen voor de lange termijn ondersteunen niet zijn veranderd: de bevolking en de vraag naar energie blijven groeien en de economie gaat herstellen’.

Big Oil wil wel praten over de toekomstige energietransitie, maar wil er voorlopig nog niet naar handelen. De resterende zusters leven daarvoor te veel in voorbije tijden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden