De KwestiePeter de Waard

Is 11 procent dividend niet mooier dan 0,01 procent rente?

null Beeld

Als aandelenkoersen een periode flink dalen, duikt in de media ineens het woord koopjesjager op. Na een echte crash zoals die van afgelopen weken verzamelen ze zich in rijen van tien voor de beurzen.

Dinsdag roken ze een uitgelezen kans. Neem het aandeel Koninklijke Shell, in beleggerskringen Royal Dutch genoemd. Dat sloot maandag 15,27 euro na eerder nog lager te hebben gestaan. Shell is van plan dit jaar vier keer een dividend uit te keren van 0,4234 euro – in totaal 1,6973 euro. Dat was bij die slotkoers een zeker rendement van 11,1 procent.

Spaarders kunnen hiervan slechts dromen. Zij worden afgescheept met 0,01 procent, als ze al niet zoveel geld hebben dat ze moeten toebetalen op hun spaarsaldi.

Nu zouden boze tongen kunnen beweren dat Shell bij een verdere daling van de olieprijs en een dijk van een crisis misschien wel eens wat minder dividend zou kunnen uitkeren. Het is mogelijk, alleen heeft Shell sinds de Tweede Wereldoorlog het dividend nog nooit verlaagd. Het dividend is voor Shell even heilig als de onfeilbaarheid van de paus voor de katholieke kerk.

Het concern rukt zichzelf nog liever een poot uit – de verkoop van een deel van het bedrijf – dan minder dividend te betalen. De winst van Shell zal ook bij een olieprijs van 35 dollar toereikend blijven om het dividend uit te keren. Alleen heeft Shell ook geld nodig voor investeringen. Van winstinhoudingen – het deel dat niet in de vorm van dividend naar de aandeelhouders gaat – moet bijvoorbeeld de transformatie naar een meer duurzaam concern worden betaald die Shell nog altijd zegt van plan te zijn. Er zal vast niet voldoende overblijven om het opgeschorte aandeleninkoopprogramma van 25 miljard – een extra douceurtje om de aandeelhouders te behagen – weer op te pakken,

Het aandeel heeft deze eeuw al eerdere grote klappen geïncasseerd. In 2004 kwam Koninklijke Shell in opspraak doordat in de boekhouding met de olievoorraden was gesjoemeld. In 2008 bij de kredietcrisis werd ook het aandeel Shell mee naar beneden getrokken. Nadat de olieprijs in 2015 kelderde tot onder de 30 dollar, zakte de koers tot onder de 19 euro.

Maar wie het motto ‘blijf zitten waar je zit en verroer je niet’ huldigde, streek elk jaar een vast dividend op van minstens 5 procent. Het is niet voor niets dat pensioenfondsen zich niet zo gemakkelijk door klimaatactivisten het aandeel Shell laten afnemen.

Shell is niet het enige aandeel met een superieur dividendrendement. Bij de slotkoers van maandag noteerden ook de banken ING en ABN Amro een dividendrendement van ruim 10 procent. Koopjesjagers lijken zich ook daar geen buil aan te kunnen vallen. De meerderheid van de aandelen van ABN Amro is zelfs in staatshanden.

Maar wie denkt op de bodem van de markt te kopen, komt meestal bedrogen uit. Vlak voor het slot zakte de beurs dinsdag toch weer in.

Een bekende beurswijsheid luidt: Never catch a falling knife.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden