Is 100 procent plantaardig ook 100 procent duurzaam?

Kunnen we de wereld redden met broodjes smeren? Je zou het bijna denken door alle reclames.

Becel 100 procent plantaardig. Beeld
Becel 100 procent plantaardig.Beeld

U kent de tv-reclame: een zonnebloem die met een koolzaad- en vlasbloemetje (lijnzaad is vlaszaad) rond een kuipje Becel '100 procent plantaardig' danst. In de tijdschriftreclames en op de Becel-site staat: 'kiezen voor plantaardig is goed voor jezelf en voor onze aarde' en 'een verschuiving naar plantaardige voeding helpt mee aan een lagere uitstoot van broeikasgassen'. Je zou als bewuste consument direct naar de supermarkt rennen.

Product: Becel 100 procent plantaardig

Prijs: €1,50 voor 225 g

Verkrijgbaar: Supermarkt

Oordeel: 2 sterren

Op zich klopt het. Plantaardige voedingsmiddelen hebben vaak een lagere klimaatbelasting dan dierlijke. Maar met 'Becel 100 procent plantaardig' smeren en verder elke avond een biefstukje bakken, is het klimaat niet geholpen.

Bovendien is dit zeker niet de enige 'zuiver plantaardige' margarine. Zo heb je het goedkopere Brio, de ouderwetse Wajang, soja-margarine van Alpro, biologische margarine van Remia en diverse huismerken. In geen enkele andere margarine zit dierlijk vet, hoogstens een snuf melkbestanddelen. Niet iets om je klimaattechnisch druk om te maken.

'Wist je dat bij de productie van Becel 100 procent plantaardig drie keer minder broeikasgassen vrijkomen dan bij roomboter?' Aldus de Becel-site trots. Klopt, want koeien stoten het broeikasgas methaan uit. Maar Becel verkoopt ook een margarine waarin roomboter is verwerkt.

Zit er alleen zonnebloem-, lijnzaad- en koolzaadolie in Becel 100 procent plantaardig? Nee. Na zonnebloemolie zit er vooral palmolie in, een supergoedkoop, verzadigd vet. Daar rept de reclame met geen woord over. Weliswaar gebruikt Unilever, producent van Becel, olie van de Ronde Tafel voor Duurzame Palmolie (RSPO), maar dat doet Gouda's Glorie ook.

Is er dan niks bijzonders aan deze margarine? Becel 100 procent plantaardig bevat omega-3 vetzuren uit lijnzaad en koolzaad. Margarines die hiermee specifiek adverteren, inclusief de margarine met omega-3 van Becel, halen die vetzuren meestal uit visolie: veel minder duurzaam. Maar ook daarmee is Becel 100 procent niet uniek. Onder meer het plantaardige Zonne Pond van Gouda's Glorie en de zonnebloemhalvarine van AH bevatten omega 3 uit plantaardige bronnen. Toegegeven: in Becel 100 procent zit meer omega-3.

Is Becel 100 procent nu een duurzame margarine? Niet meer dan andere plantaardige merken. En zeker niet duurzaam genoeg om zo te pronken met 'de verschuiving naar plantaardig'. Alsof we de wereld redden met broodjes smeren.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden