Een toestel van het Iraanse Mahan Airways.
Een toestel van het Iraanse Mahan Airways. © EPA

Iran zegt 114 vliegtuigen te willen kopen bij Airbus

Iran zal komende week een contract sluiten met Airbus voor de aankoop van 114 passagiersvliegtuigen. De deal zal woensdag, op de laatste dag van het bezoek van president Hassan Rohani aan Frankrijk, worden getekend. Dit heeft de Iraanse minister van Transport Abbas Akhoundi zondag bekendgemaakt. Iran heeft dringend 100 tot 200 vliegtuigen nodig, goed voor zo'n 20 miljard dollar.

Opleving economie

Nu de handelsboycot ten einde is, zal de Iraanse economie opleven. Eén zorg blijft: de droogte die al zeven jaar duurt. Een nationale crisis lijkt onafwendbaar. Met alle gevolgen voor de pistachenotenproductie. Een reportage van Iran-correspondent Thomas Erdbrink.

Een Iraanse onderminister zei zondag dat Teheran ook interesse heeft in meer dan honderd vliegtuigen van Boeing. 

Airbus heeft de mega-aankoop echter nog niet bevestigd. De Europese vliegtuigbouwer reageerde voorzichtig. Airbus wees er op dat eerst alle economische sancties tegen het land moeten zijn opgeheven. Ook dienen alle wetten te zijn aangepast.

Iran wordt in de komende maanden van een reeks internationale sancties verlost dankzij het akkoord over de aanpak van het Iraanse nucleaire programma.

Zo krijgt Teheran bevroren tegoeden in het buitenland terug en kan het weer olie uitvoeren. De uitspraak van Akhoundi volgt op een verklaring van Iran zaterdag dat een overeenkomst is gesloten met China voor modernisering van de spoorlijn tussen Teheran en de tweede de stad van het land, Mashad.

De nood is zo hoog dat het plaatsvervangend hoofd van de Iraanse burgerluchtvaartorganisatie, Mohammad Khodakarami, zaterdag beloofde snel tien nieuwe vliegtuigen naar Iran te halen. Dat is voor de vakantiedrukte die in maart wordt verwacht rond het Perzisch Nieuwjaar, Newroz, op 20 maart.

Iran moet dringend zijn verouderde luchtvloot vervangen. Van de vliegtuigen die Iran voor de burgerluchtvaart heeft, is slechts een deel inzetbaar, vooral door gebrek aan onderhoud en onderdelen.

Boeing

'We onderhandelen al tien maanden', zei Akhoundi over de Airbus-aankoop. 'Maar we konden de vliegtuigen niet betalen vanwege de sancties tegen banken.' De minister zegt dat Iran 400 vliegtuigen nodig heeft voor middellange en langeafstandsvluchten en nog eens 100 voor de korte afstand.

Van de 250 burgervliegtuigen in Iran zijn volgens de bewindsman nog maar 150 operationeel. Het ministerie van Financiën in de VS heeft Boeing nog geen toestemming gegeven om met Iran te onderhandelen over de levering van vliegtuigen. Akhoundi zegt ook met Boeing, de concurrent van Airbus, te willen onderhandelen.

Het bezoek van Rohani is bedoeld om de economische banden met diverse Europese landen aan te halen. Behalve Frankrijk bezoekt hij ook Italië. De voorzitter van de commissie Ontwikkeling van het parlement, Mahdi Hashemi, roep internationale investeerders zondag op zich te melden in Teheran.

Hij zei dit tijdens een bijeenkomst met zakenmensen uit diverse landen. Op zondag werd in Teheran voor het eerst in veertig jaar een internationale luchtvaartbeurs geopend. Daar zijn volgens het persbureau IRNA meer dan 160 vertegenwoordigers van 85 ondernemingen uit heel de wereld op afgekomen.

'Kom met jullie voorstellen, we zijn geinteresseerd in nieuwe contracten', aldus Hashemi. Ondernemingen die banden hebben met Israël, hoeven zich echter volgens Iran niet aan te melden voor opdrachten.