Invoering kilometerheffing voor vrachtwagens in België leidt opnieuw tot files

Op de A67 richting Belgische grens stond maandagochtend vanaf Eersel  een file van ruim 3 kilometer. De ANWB vermoedt dat de file te maken heeft met de tolheffing die vrijdag in België werd ingevoerd en dat vrachtwagenchauffeurs nu moeten wachten om het benodigde tolkastje te bemachtigen.

Redactie
Vrachtwagens blokkeren een weg in Wallonië. Beeld photo_news
Vrachtwagens blokkeren een weg in Wallonië.Beeld photo_news

Vorige week ging de invoering van de kilometerheffing in België ook gepaard met veel verkeersopstoppingen bij de Nederlands-Belgische grens. Chauffeurs die zonder zo'n kastje rijden, riskeren een boete van duizend euro.

De invoering leidde tot veel protest onder de chauffeurs, die acties voerden die leidden tot verkeersopstoppingen.

Ook aan beide kanten van de Frans-Belgische grens stonden maandagochtend lange files. Ook hier moeten Franse chauffeurs die naar België willen een tolkastje aanschaffen. Bovendien hebben boze chauffeurs opnieuw blokkades opgeworpen op de weg vanaf Kortrijk richting Frankrijk, aldus de ANWB.

'Volledige mislukking'

De Belgische transportfederatie Febetra noemde de kilomterheffing vorige week 'een volledige mislukking'. De kastjes zouden niet voorradig zijn of niet werken. Transport en Logistiek Nederland (TLN) pleitte eerder voor uitstel van de tolheffing vanwege problemen met de levering van de kastjes. Circa vijfhonderd Nederlandse transporteurs zouden nog niet voldoende werkende exemplaren in huis hebben. TLN wil nu onderzoeken of het mogelijk is de schade door vertragingen en overlast te verhalen.

De Verkeersinformatiedienst waarschuwt dat automobilisten de hele week rekening moeten houden met blokkades van truckers.

Belgische tol niet te vermijden

Vrachtwagens betalen vanaf 1 april tol in België. Brancheorganisatie TLN probeerde het nog uit te stellen, maar de Belgen geven geen krimp. (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden