Investeringstak van NIB Capital zelfstandig onder naam AlpInvest

NIB Capital maakte maandag bekend dat het zijn investeringsdochter begin dit jaar heeft verzelfstandigd. Het onderdeel gaat alleen verder onder de naam AlpInvest Partners....

ANP

De investeringsdochter blijft in handen van de pensioenfondsen ABP en PGGM, tevens de twee eigenaars van NIB Capital. Omdat het hier om een afsplitsing gaat, zal de ingreep dit jaar geen boekwinst voor het moederbedrijf opleveren.

Volgens de Haagse zakenbank blijven de gevolgen voor de resultaten uit de dagelijkse bedrijfsuitoefening ook beperkt. De investeringspoot verdiende afgelopen jaar 7 miljoen euro. De nettowinst van het gehele bedrijf lag ruim tien keer hoger.

'Voor NIB Capital is dit een grote stap. We kunnen ons nu volledig concentreren op het zakenbankieren', aldus bestuursvoorzitter Michael Enthoven.

Volgens hem zal de ingreep ook verwarring voorkomen. Voorheen had de topman vaak heel wat aan de buitenwacht uit te leggen; NIB Capital opereerde immers als zakenbank, terwijl de investeringsdochter onder dezelfde naam op pad ging. Dat leverde nog wel eens scheve ogen op, bijvoorbeeld als een investeerder bij NIB Capital geld wilde lenen voor een overname waar de eigen dochter ook op loerde.

Om de scheiding naar de buitenwacht toe duidelijk te maken heeft het bedrijf de investeringspoot een andere naam gegeven. Met AlpInvest Partners wordt een bekend merk nieuw leven ingeblazen. De investeringsmaatschappij Alpinvest werd in 2000 overgenomen door NIB Capital. De overnameprooi werd samengevoegd met NIBC Private Equite, de investeringstak.

De investeerder van NIB Capital kwam afgelopen jaar onder meer in het nieuws, omdat die van automatiseerder Getronics een dochter kocht die loonstrookjes maakt. De overname van 315 miljoen euro redde Getronics van de afgrond.

De nettowinst van NIB Capital kwam vorig jaar uit op 74 miljoen euro. Dat is aanzienlijk meer dan in 2002, toen de winst 10 miljoen euro bedroeg. In dat jaar stond het resultaat onder druk van reorganisatielasten. Die kosten werden gemaakt omdat de bank zich meer wilde toeleggen op het beheren van vermogen.

Die lijn trekt topman Enthoven verder door. Hij ziet vooral brood in het bankieren voor grote klanten, waaronder detailhandelsconcern Vendex KBB.

Deze vorm van bankieren zal de komende jaren tot een groei van de operationele winst met gemiddeld 15 procent leiden, verwacht NIB Capital. Afgelopen jaar steeg de operationele winst met ruim tweevijfde tot 124 miljoen euro.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden