Investeringen van Nederland in de VS sterk gedaald

Nederland is in zijn positie als belangrijk investeringsland in Amerika voorbij gestreefd door de Zweden. De Scandinaviërs staan nu op de derde plaats na Groot-Brittannië en Frankrijk....

Van onze verslagger

AMSTERDAM

Uit voorlopige cijfers van het Europese bureau voor de statistiek (Eurostat), die maandag zijn gepubliceerd, blijkt dat Europa in 1997 twee keer zoveel in de rest van de wereld investeerde als het ontving. Europa exporteert netto meer dan 100 miljard gulden.

De Nederlandse netto investeringsexport beliep ongeveer 23 miljard gulden. Maar de kapitaalstroom van Nederland naar de VS nam met tweederde af naar 1,6 miljard gulden in 1997.

Volgens De Nederlandsche Bank komt de teruggang in de VS niet doordat Nederlanders er daadwerkelijk minder fabrieken kochten. De bank stelt dat bedrijven de winsten die zij in de VS maakten, direct weer investeerden in dat land. Deze investeringen zijn niet terug te vinden in de statistieken omdat het interne kapitaalbeheer van grote multinationals moeilijk te achterhalen is.

De Europese investeringen in de Amerikaanse markt zijn vooral dankzij de Britten meer dan verdubbeld. De Engelse investeringen in de VS groeiden naar 40 miljard gulden.

Binnen de Europese Unie blijft Nederland wel een belangrijke investeerder in het buitenland. Nederland komt na Groot-Brittannië, Duitsland en Frankrijk op de vierde plaats. De totale kapitaalstroom van Nederland naar het buitenland nam toe met 9 procent. Nederland investeerde meer in de Europese markt dan in gebieden buiten de Unie.

Van het kapitaal dat van buiten Europa de EU binnenstroomde kwam het meeste uit de VS. Het totaal is vorig jaar gestegen met 42 procent van 33 tot 47 miljard gulden. Groot-Brittannië bleef de belangrijkste partner. Bijna tweederde van de Amerikaanse investeringen kwam er terecht.

Frankrijk bleek in 1997 minder aantrekkelijk dan in het jaar ervoor, maar bekleedde opnieuw de tweede plaats. Ondanks een toename met 33 procent (4,18 miljard gulden tegen 3,08 miljard in 1996) van de Amerikaanse activiteiten op de Nederlandse markt, streefde Zweden ons land voorbij. De Scandinaviërs mochten zich verheugen in een verzesvoudiging van de kapitaalstroom uit de VS.

De Europese markt blijft interessant voor buitenlandse investeerders. Maar de groei is gematigd in vergelijking met de kapitaalstroom van de Unie naar het buitenland, constateert Eurostat. De wederzijdse investeringen van de EU en Japan staan nog steeds op een laag pitje, zo blijkt uit de gegevens.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden