Nieuws

Investeringen in duurzame energie groeien, maar lang niet hard genoeg (al is er ook goed nieuws)

Investeringen in nieuwe energievoorzieningen stijgen dit jaar naar verwachting met 8 procent wereldwijd. Het grootste deel van het geld gaat naar duurzame energie, voorziet het internationale energieagentschap IEA. Maar de groei is lang niet genoeg om de huidige energie- en klimaatcrisis te beteugelen.

Bard van de Weijer
Een zonnepark in Biddinghuizen. Beeld ANP
Een zonnepark in Biddinghuizen.Beeld ANP

Dit jaar gaat er 2,8 biljoen dollar (2,7 biljoen euro, 1 biljoen is duizend miljard) naar energieprojecten wereldwijd. Van dat bedrag gaat naar schatting 80 procent naar investeringen in het opwekken van groene energie, energienetten en opslag.

Hoewel bemoedigend noemt het IEA het totale bedrag en het tempo nog altijd volstrekt onvoldoende om de opwarming van de aarde voldoende te beperken. Ook constateert het agentschap dat de oorlog in Oekraïne ertoe leidt dat westerse economieën tijdelijk meer geld besteden aan fossiele brandstoffen om minder afhankelijk te worden van Rusland.

Dat geldt ook voor Nederland, dat deze week aankondigde dat het zijn drie kolencentrales van de waakvlam haalt en weer volop laat meedraaien om aardgas uit te sparen bij de energieproductie. De tijdelijke terugkeer naar kolen moet Europa helpen de aardgasvoorraden voor komende winter beter te vullen nu Rusland de toevoer steeds verder afknijpt. Maar voor het klimaat is kolenstroom slecht nieuws.

‘We kunnen het ons niet veroorloven de wereldwijde energiecrisis of de klimaatcrisis te negeren. Maar het goede nieuws is dat we niet hoeven te kiezen – we kunnen beide tegelijkertijd aanpakken’, aldus IEA-directeur Fatih Birol in een toelichting op het woensdag verschenen rapport.

Nul uitstoot in 2050 in zicht

In de vijf jaar na het klimaatakkoord van Parijs stegen investeringen in groene energie met slechts 2 procent per jaar, maar sinds 2020 is sprake van een versnelling tot gemiddeld 12 procent, al zijn de investeringen niet gelijk verdeeld over alle wereldeconomieën. Met name China en westerse landen steken veel geld in vergroening.

Nog meer goed nieuws: uitgaven aan zonnecellen, accu’s en elektrische voertuigen groeien nu in een tempo die in lijn is met het bereiken van nul uitstoot in 2050. Hoewel investeringen in olie en gas 10 procent hoger liggen dan vorig jaar, blijven ze onder het niveau van 2019.

De fossiele-energiesector boekt dankzij de hoge prijzen extreem hoge winsten, die volgens IEA geïnvesteerd moeten worden in duurzaam. ‘Deze meevallers bieden olie- en gasproducerende economieën een unieke kans om de broodnodige transformatie van hun economieën te financieren’, aldus het rapport.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden