Investeringen China nemen verder toe

PEKING (ANP) - In China nemen de investeringen in vaste activa zoals gebouwen en machines verder toe. In de eerste vijf maanden van dit jaar bedroeg de stijging 30,3 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

In eerste vier maanden van dit jaar was dat 29,6 procent. Dat maakte het Chinese bureau voor de statistiek donderdag bekend.

Met de investeringen in de periode januari-mei was een bedrag gemoeid van 2,54 biljoen yuan (250 miljard euro). Het nieuwe cijfer geeft aan dat China er nauwelijks in slaagt de sterke groei van de economie tot staan te brengen. Eerder bleek onder meer dat het Chinese handelsoverschot vorige maand toenam tot een recordbedrag van 13 miljard dollar.

Overcapaciteit

De centrale bank zal commerciële banken vragen minder geld uit te lenen. Door de omvangrijke investeringen dreigt in diverse sectoren overcapaciteit te ontstaan, waardoor de prijzen en bedrijfswinsten kunnen dalen. Dat kan er weer toe leiden dat de economie plotseling sterk afremt. China probeert er op aan te sturen dat de groei van de economie geleidelijk afneemt. In de eerste drie maanden van dit jaar bedroeg de economische groei 10,3 procent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden