Investeren in windenergie in lage landen ongunstiger

De Nederlandse subsidieregeling voor windparken op zee is minder aantrekkelijk dan die van de meeste andere Europese landen. Alleen in Nederland en België lopen investeerders in windparken 'een beetje risico', terwijl ze in Denemarken, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koningrijk 'zo goed als risicoloos' in windparken kunnen beleggen.

Het maandag geopende nieuwe windpark Luchterduinen, voor de kust van Zandvoort en Noordwijk. Beeld ANP

Naast goede subsidies hebben Denemarken en het Verenigd Koninkrijk ook de gunstigste fiscale regels voor windinvesteerders, vooral omdat hun vennootschapsbelasting enkele procenten lager is dan in de andere Europese landen met windparken op zee.

Dat blijkt uit een onderzoek van PriceWaterhouseCoopers (PWC) in opdracht van Topconsortium Kennis en Innovatie Wind op Zee (TKI), een organisatie van bedrijven en overheden.

Als Nederland dezelfde belastingvoordelen zou geven als Denemarken en het Verenigd Koninkrijk, dan wareninvesteerders hier 2 tot 3 procent goedkoper uit bij de bouw van het eerstkomende grote windpark Borssele voor de Zeeuwse kust. Toch hebben de verschillen nauwelijks invloed op de huidige investeringsbeslissingen, zegt manager Bob Meijer van TKI. 'De Nederlandse mix van subsidies en belastingen wordt internationaal nog steeds als goed beoordeeld.'

De presentatie van de studie viel maandag samen met de opening van Windpark Luchterduinen in de Noordzee. Dit derde windpark in de Nederlandse Noordzee staat 23 kilometer uit de kust bij Zandvoort en Noordwijk en telt 43 windmolens, met een totaal vermogen van 129 megawatt. Eigenaren energiebedrijf Eneco en het Japanse Mitsubishi investeerden er 450 miljoen euro in.

Investeerders in de rij

Het geplande dubbele windpark Borssele, dat in december wordt aanbesteed, zal een vermogen hebben van 1.400 megawatt. Het wordt daarmee ruim tien keer zo groot als Luchterduinen. De benodigde investering wordt geschat op ruim 4 miljard euro.

Diverse nationale en internationale investeerders staan volgens insiders in de rij voor het project. Meijer: 'De vergelijking tussen Europese landen levert geen absolute winnaar op alle punten. Voor investeerders telt de investeringszekerheid op lange termijn, en daarin doet Nederland het goed.'

In het Nederlandse subsidiesysteem voor windparken lopen investeerders nog een beetje risico wanneer de marktprijs voor 'gewone' grijze stroom extreem laag wordt. Bedrijven die op het project intekenen, accepteren dat ze in de vijftien jaar dat het project duurt, nooit méér subsidie krijgen dan het verschil tussen deze basisprijs (van circa 3 cent per Kwh) en het bedrag waarvoor ze intekenden. Als de werkelijke energieprijs daalt onder de basisprijs, ligt het risico bij de exploitant van de parken.

Twee jaar geleden berekende het Rijk de maximale subsidie voor vijf nieuwe windparken op zee op 18 miljard euro tot in het jaar 2032. Dat bedrag geldt wanneer de stroomprijs alle jaren extreem laag is of gelijk aan de basisprijs.

Minister Kamp van Economische Zaken denkt niet dat dit zal gebeuren. Volgens hem kan de subsidie ook uitkomen op de helft. 'Als de huidige elektriciteitsprijs standhoudt, zullen we onze ambitie van 4.450 MW voor wind op zee realiseren tegen een bedrag van in totaal 9 miljard', zei hij mei vorig jaar in de Tweede Kamer. Afgelopen maand schatten experts van ABN Amro de investeringskosten van alle geplande windparken op een bedrag van tussen 12- en 17 miljard euro.

Minister Henk Kamp van Economische Zaken. Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden