Investeerder Apax dient groei PCM te financieren

Met Apax neemt PCM afscheid van de geldschieters die de vorige overname betaalden. Aan een nieuwe acquisitie en dito schuldenlast zijn wel voorwaarden verbonden....

Door Harry van Gelder

PCM zou het liefst geruisloos verdwijnen. Een kort persbericht leek de uitgever vrijdagnacht voldoende om de grootste gebeurtenis uit zijn geschiedenis te markeren: de verkoop aan de Britse investeringsmaatschapij Apax. Ook de Britten vonden het moment niet glorieus genoeg om over te komen en in Amsterdam een handtekening te komen plaatsen. De parafen werden per fax gezet.

Apax krijgt 52,5 procent van de aandelen. Van dit meerderheidsbelang is 5 procent beschikbaar voor het management en het personeel. Apax blijft echter de zeggenschap over het bedrijf behouden. Door de koop zijn de landelijke dagbladen de Volkskrant, NRC Handelsblad, Algemeen Dagblad en Trouw in buitenlandse handen terechtgekomen.

Afgesproken is dat Apax, dat wereldwijd een vermogen van twaalf miljard euro beheert, de groei van PCM zal financieren. Bestuursvoorzitter Theo Bouwman van PCM wil de omzet van de Amsterdamse uitgever met 50 procent omhoog stuwen, alvorens het naar de beurs te brengen. Tot op het laatst toe is gesteggeld in welke mate die groei ten koste zou gaan van de schuldenpositie van PCM. De ondernemingsraad van PCM was bang dat Apax die aanwas zou financieren ten koste van PCM.

De uitgever zou daardoor met zware lasten komen te zitten, terwijl men juist zo blij was dat door de verkoop aan Apax de jaarlijkse lasten minder zouden worden. Afgesproken is dat er gestreefd zal worden de schuldpositie van PCM niet hoger te laten oplopen dan vier keer de ebita, zeg maar vier maal het bedrijfsresultaat van momenteel 47 miljoen. Als resultaten in de toekomst hoger uitvallen, mag er ook meer geleend worden. Eind 1995 kocht de toenmalige Perscombinatie (de Volkskrant, Trouw en toen nog Het Parool) met behulp van de financiers Aegon, ING en NIB de uitgeverij Dagbladunie met het Algemeen Dagblad en NRC Handelsblad van uitgever Elsevier. De financiers hadden daarbij een jaarlijkse dividenduitkering bedongen, die in 2003 bijvoorbeeld 9,3 miljoen euro bedroeg. De jaarlijkse miljoenen legden een loodzware last op de schouders van het nauwelijks zwarte cijfers schrijvende bedrijf. Vorig jaar werd een slechts kleine 9 miljoen euro winst gemaakt.

Voor een vastgesteld bedrag van naar schatting 135 miljoen euro werden de drie financiers uitgekocht. Dit is inclusief het mislopen van dividend voor het drietal, omdat de aflossing een jaar eerder komt dan ooit afgsproken was.

In eerste instantie was het de bedoeling dat Apax 63 procent van de aandelen zou krijgen, maar door de tegenvallende kwartaalcijfers van PCM moest er opnieuw worden onderhandeld. Apax wist tachtig miljoen euro van de waarde af te knabbelen. Die is nu op 720 miljoen euro getaxeerd.

In plaats van de eerder afgesproken 63 procent krijgt Apax 52,5 procent van de aandelen tegen 10 procent korting. Grootaandeelhouder Stichting Democratie en Media (de vroegere Stichting Het Parool) lijkt de dupe van deze regeling. Eind maart leek het ruim driehonderd miljoen euro te vangen voor pakweg 20 procent van de aandelen, nu ontvangt de Stichting rond de 220 miljoen euro voor 14 procent. Daar staat tegenover dat de Stichting bij een beursgang extra kan cashen mits het financiële beleid van de Britten beter uitvalt.

De grote vraag is wat Apax gaat doen met de Amsterdamse uitgever. Niets, zegt bestuursvoorzitter Bouwman keer op keer: 'Er verandert niets.' Maar investeringsmaatschappijen geven geen gratis geld. Zij willen rendement zien. Apax verwacht een return on investment van rond de 20 procent.

Investeringsmaatschappijen hebben geen lange horizon. Na een jaar of vier, vijf jaar verkopen ze hun belang weer. Apax wil PCM naar de beurs brengen. Om daarin te slagen moet PCM een aantal jaren mooie cijfers laten zien. Bouwman wil dit bereiken door bedrijven te kopen. De vraag is of die straks voldoende waarde toevoegen aan PCM om een beursgang te rechtvaardigen. Tenslotte zit PCM, naast een degelijke boekenafdeling, vol met kranten die last hebben van dalende advertentie-inkomsten en afkalvende lezersbestanden.

Voor Apax zal de nood echter nooit hoog worden. Gaat de beursgang niet door dan zal Apax zeker een andere uitweg weten. 'Private equity fondsen hebben altijd een exit', legde bestuursvoorzitter Volkert Doeksen van investeringsmaatschappij Alpinvest onlangs uit in de Volkskrant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden