Inval van Brussel bij Nederlandse bankenclub om mogelijk dwarsbomen 'fintech'-rivalen

De Europese Commissie heeft vorige week dinsdag een inval gedaan bij de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). Dat gebeurde in het kader van een onderzoek naar het dwarsbomen door de traditionele banken van concurrentie door nieuwe, online aanbieders van financiële diensten. Die zogeheten 'fintech'-bedrijven zouden geen toegang hebben gekregen tot gegevens over klanten waar ze wel recht op hebben.

Entree van de NVB in Amsterdam. Beeld anp
Entree van de NVB in Amsterdam.Beeld anp

Dat heeft de Financial Times zondagavond gemeld. De Europese Commissie bracht vrijdagavond een persbericht uit over de inval bij de brancheverenigingen, zonder namen en landen te noemen. Volgens de FT gaat het om de bankenclubs in Polen en Nederland. De NVB bevestigt het 'bezoek' van de Commissie op 3 oktober, maar wil verder geen commentaar geven. De branchevereniging zegt ook niet te weten of individuele banken als ING, de Rabobank en ABN Amro dinsdag ook een onaangekondigd bezoek hebben gehad van Brussel. De NVB geeft geen commentaar en verwijst naar het persbericht van de Commissie.

Daarin spreekt Brussel 'zorgen' uit dat de banken en de brancheverenigingen 'mogelijk betrokken zijn bij praktijken die de concurrentie dwarsbomen'. Dat zou gebeurd zijn door blokkades op te werpen voor nieuwe fintech-aanbieders. Die zouden klantgegevens willen hebben van bankklanten die daarvoor zelf toestemming gaven, maar ze zouden die gegevens onterecht niet hebben gekregen. Dat is tegen de zin van de Europese Commissie. Die wil het traditionele bankenlandschap openbreken, door innovatie in de sector te stimuleren door nieuwe partijen toe te laten. Zo zouden klanten ook een grotere controle moeten krijgen over hun eigen data.

Door nieuwe regelgeving van Brussel - PSD2 in jargon - zouden derde partijen toegang moeten krijgen tot de klantgegevens van mensen die daar zelf toestemming voor hebben gegeven. Daarbij gaat het niet alleen om slimme fintech-bedrijfjes, maar ook om techreuzen als Amazon en Facebook, die dan zelf betaaldiensten en gericht financieel advies aan zouden kunnen bieden. Ze moeten zich dan wel houden aan de Brusselse regels rond data.

Volgens de Commissie betekent de inval niet automatisch dat de banken en hun branchevereniging ook schuldig zijn aan het hinderen van concurrentie. De NVB heeft Brussel volledige medewerking toegezegd. Het was zondagavond nog onduidelijk of alleen branchevereniging NVB Brussel op bezoek heeft gehad, of dat de Commissie ook binnengevallen is bij individuele Nederlandse banken.

Met PSD2 weet niet alleen uw bank wat u uitgeeft

Bedrijven als Facebook en Google weten al welke websites mensen bezoeken, wie hun vrienden zijn en wat ze online kopen. Wat is richtlijn PSD2 en waarom dwingt de EU dit af?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden