Inval politie legt Joekos wellicht lam

Het olieconcern Joekos, dat ongeveer 20 procent van de Russische olie produceert, vreest dat de productie kan komen stil te liggen als gevolg van de inbeslagname van computerapparatuur....

ANP,DPA,AFP,Reuters

'De inbeslagneming van de servers betekent dat de coördinatie in onze belangrijkste gebieden in Siberië niet meer werkt. En dat betekent dat de productie vandaag nog stil kan komen te liggen.'

Speciale eenheden van de politie grendelden zaterdag het gebouw af en namen documenten in beslag, meldde het Russische persbureau Interfax. De huiszoeking, die negen uur in beslag nam, was volgens een woordvoerder van de openbaar aanklager nodig in het kader van de strafzaak wegens fraude en belastingontduiking door bedrijven van Joekos. De afgelopen maanden zijn er al eerder huiszoekingen in het hoofdkantoor van Joekos geweest. De in oktober 2003 aangehouden voormalige Joekos-topman Chodorkovski staat sinds vorige maand terecht.

De onderneming kreeg twee dagen geleden een naheffing van de Russische belastingdienst. De oliemaatschappij moet over het fiscale jaar 2000 nog 2,8 miljard euro betalen. De belastingdienst liet de rekeningen van Joekos vrijdag bevriezen. De onderneming stelt dat de belastingaanslagen het bankroet van Joekos betekenen.

Het Russische olieconcern Joekos Oil is goed voor eenvijde deel van de Russische olieproductie. Joekos werd de op drie na grootste oliemaatschappij ter wereld na een fusie met de Russische rivaal Sibneft. Het bedrijf telt ongeveer honderdduizend medewerkers. Joekos beschikt over vijf raffinaderijen van West-Rusland tot in Oost-Siberië. Het concern heeft ook belangen in de grootste raffinaderij van de Baltische staten, Mazeikiai in Litouwen.

Joekos was de eerste volledig geprivatiseerde oliemaatschappij van Rusland. Het concern gold de laatste jaren als 'supertransparant' door de op westerse leest geschoeide bedrijfsvoering. Tot voor kort stond Joekos onder leiding van de 41-jarige Michaïl Chodorkovski, die het bedrijf in 1995 op een staatsveiling voor het 'luttele' bedrag van 350 miljoen dollar kocht. Chodorkovski beschikte over dat geld dankzij de door hem in 1987 gestichte Menatep-bank. De activa van de oliegroep worden momenteel geschat op 30 miljard dollar.

In de Sovjet-Unie was hij nog een loyaal communist en leider van de georganiseerde jeugd geweest. De man uit Moskou profiteerde van de val van het communisme en verdiende begin jaren negentig al zijn eerste miljoenen. Zijn bank verwierf enorme hoeveelheden aandelen van staatsbedrijven die voor een appel en een ei werden geprivatiseerd.

Met een geschat vermogen van 15,2 miljard dollar stond de rijkste zakenman van Rusland vorig jaar op de 26e plaats in de lijst meest vermogende personen ter wereld. De invloedrijke oligarch moet nu rekening houden met een gevangenisstraf van tien jaar wegens fraude, verduistering en belastingontduiking.

Volgens zijn aanhangers zit president Poetin persoonlijk achter de juridische vervolging, omdat Chordorkovski openlijk zijn steun voor de oppositie had uitgesproken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden