Inval Commissie bij Euronext

Ambtenaren van de Europese Commissie hebben donderdag een inval gedaan bij Euronext. Dat heeft het internationale beursbedrijf donderdagavond bekend gemaakt....

Van onze verslaggever Douwe Douwes

Drie kantoren van Euronext - in Parijs, Londen en Amsterdam - kregen bezoek van mensen van de Europese Commissie. De Europese ambtenaren vroegen om documenten en hebben met werknemers van het beursbedrijf gesproken, aldus een woordvoerder. 'Ze hebben daarbij ook informatie meegenomen.'

Volgens de zegsman van de beurs heeft de inval te maken een recente actie van Euronext. De beurs heeft de tarieven voor het handelen in Nederlandse aandelen begin april substantieel verlaagd. Dat deed het bedrijf kort voor de London Stock Exchange (LSE), het Britse beursbedrijf, een platform opende waarop Nederlandse aandelen konden worden verhandeld. Ook Deutsche Börse, het bedrijf dat de beurs van Frankfurt exploiteert, heeft zijn oog laten vallen op de handel in Franse en Nederlandse aandelen.

Euronext heeft eerder deze maand aangekondigd dat het ook de tarieven van andere transacties dan die in Nederlandse aandelen aan wil gaan pakken. Het bedrijf overlegt op dit moment met de gebruikers - vooral banken - over een nieuwe tariefstructuur. De verwachting is dat het overleg komende herfst wordt afgerond, waarna de nieuwe tarieven begin volgend jaar in kunnen gaan.

De Europese Commissie verdenkt Euronext wellicht van misbruik van haar positie. Tot de LSE handel in een aantal grote Nederlandse aandelen mogelijk maakte, was Euronext monopolist op de markt.

De Europese Commissie doet wel vaker invallen bij bedrijven die het verdenkt van oneerlijke concurrentie. Dat kan zij doen op basis van eigen verdenkingen, maar vaak gaat aan een inval een klacht vooraf. Woordvoerder John Wallace van de London Stock Exchange zegt echter dat zijn bedrijf zich niet bij de Commissie heeft beklaagd over zijn concurrent.

Euronext stelt volledig mee te zullen werken aan het onderzoek van de Commissie, en zegt daarnaast vertrouwen te hebben in de uitkomst ervan. Woordvoerder van Mario Monti, de commissaris die het mededingingsbeleid in zijn portefeuille heeft, waren donderdagavond niet bereikbaar voor commentaar.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden