Interpay wil fuseren met Duitse betalingsverwerker

Het Nederlandse bedrijf Interpay, dat elektronische betalingen verwerkt, wil fuseren met zijn Duitse branchegenoot Transaktionsinstitut für Zahlungsverkehrsdienstleistungen. Consumenten zullen voorlopig weinig merken van de fusie....

Interpay en Transaktionsinstitut brachten hun intenties woensdag naar buiten. Halverwege dit jaar moet de fusie zijn bekrachtigd. Beide bedrijven lopen daarmee vooruit op de vorming van een Europese betaalzone. ‘De Europese betalingsmarkt is op zoek naar consolidatie in de vorm van grotere volumes’, aldus president-commissaris E. Dralans van Interpay.

De Europese betaalzone, in jargon Single European Payments Area (SEPA) genoemd, moet in 2008 zijn gerealiseerd. Nederlandse consumenten kunnen dan ook met hun pincode transacties verrichten in winkels in bijvoorbeeld Frankrijk en Italië.

De twee ondernemingen zijn beide goed voor de verwerking van 3,3 miljard betalingstransacties per jaar. Gezamenlijk hebben zij met 6,6 miljard transacties naar eigen zeggen een marktaandeel van ruim 10 procent in de twaalf landen die de euro als munteenheid hanteren. De bedrijven streven ernaar om over twee jaar 10 miljard transacties te verwerken. Mogelijk wordt daartoe een derde partner binnengehaald. Het totaal aantal elektronische transacties in de eurozone ligt tussen de 55 en 60 miljard.

De nieuwe organisatie wordt een holding waar Interpay en Transaktionsinstitut als losse bedrijven onder komen te hangen. Alleen de ontwikkeling van nieuwe betalingsproducten en de verkoop worden op centraal niveau geregeld. Het hoofdkantoor van de onderneming komt in elk geval de eerste jaren in Nederland te staan. Hoe de verhouding tussen de eigenaren komt te liggen, wordt nog onderzocht. Wel is al duidelijk dat het fusiebedrijf tot stand komt via aandelenruil.

Volgens directievoorzitter B. Haasdijk komt de fusie voornamelijk voort uit de noodzaak van schaalvergroting. ‘Het is geen fusie om in de kosten te snijden. We sparen wel kosten uit door samen onderzoek te doen.’ Hoeveel banen met het samengaan van de betalingsbedrijven zullen verdwijnen, kon Haasdijk nog niet aangeven.

Interpay is met afstand marktleider in Nederland op het gebied van verwerking van elektronische betalingen. Lange tijd had de onderneming zelfs een monopolie. Volgens de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) is daar in het verleden misbruik van gemaakt door te hoge tarieven te rekenen voor winkeliers. Een boete hiervoor aan Interpay werd overigens recent ingetrokken. Inmiddels is met de detailhandel een akkoord bereikt over verlaging van de tarieven.

Een woordvoerder van het Platform Detailhandel, dat de winkelbranche vertegenwoordigt, zei woensdag een verdere verlaging van de tarieven te verwachten. ‘Beide partijen zullen gezamenlijk efficiënter kunnen werken.’ Interpay zei dat eventuele prijsverlagingen van de banken moeten komen, die de contracten sluiten met winkeliers. Haasdijk: ‘Ik kan alleen mijn klanten, de banken, beloven dat we efficiënter zullen worden’.

Bij Interpay werken bijna duizend mensen. De organisatie is voor 90 procent in handen van de drie grote banken, ABN Amro, Rabobank en ING. De kleinere banken bezitten de overige 10 procent. Transaktionsinstitut is voor 95 procent eigendom van het Duitse DZ Bank. De rest van de aandelen is in het bezit van het Belgische KBC Bank.

Transaktionsinstitut is met 170 werknemers veel kleiner. Het bedrijf richt zich in tegenstelling tot Interpay alleen op de verwerking van girale transacties. Interpay verzorgt ook creditcardtransacties.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden