Internet Explorer na 13 jaar van de troon gestoten, hoe is het zo ver gekomen?

Dertien jaar lang klikten de meeste internetgebruikers op de blauwe E om het wereldwijde web te benaderen. Gisteren werd bekend dat Internet Explorer voor het eerst niet meer de meest gebruikte webbrowser ter wereld is. Het is een mijlpaal in de bloedige browseroorlog. Hoe is het zover gekomen?

Heleen van Lier
Logo Internet Explorer Beeld
Logo Internet Explorer

Google's Chrome is nu volgens cijfers van Statcounter met 32,8 procent marktleider. In iets meer dan een jaar tijd is het gebruik hiervan bijna verdubbeld. Internet Explorer (IE) moet het nu doen met een schamele 31,9 procent. De groei van Chrome ging ook ten koste van Firefox, die zijn marktaandeel zag dalen van 29,2 naar 25,5 procent.

Standaard
In 1999 stal Internet Explorer het marktleiderschap van Netscape's Navigator. Navigator, dat in 1993 gelanceerd werd door NCSA onder de naam Mosaic, was de eerste grafische webbrowser voor het internet en heeft de standaard gezet voor bijna alle huidige browsers. In 1994 werd de webbrowser verkocht aan Spyglass. Nog geen twee maanden na de verkoop tekende Spyglass een deal met het softwarebedrijf Microsoft, die de code van browser mocht gebruiken voor Internet Explorer. De eerste versie hiervan werd in 1995 uitgebracht, als concurrent van Navigator.

Met de introductie van Windows 98 werd Internet Explorer standaard meegeleverd als onderdeel van het besturingssysteem. Microsoft speelde het slim en had Windows zo gebouwd dat programma's niet functioneerden zonder Internet Explorer. Dit leidde tot grote woede van concurrent Netscape en er werden verschillende rechtszaken aangespannen, waaronder één van Netscape en van de Amerikaanse overheid.

Microsoft werd veroordeeld wegens schending van de concurrentiewetten. Na het hoger beroep, waarin werd bepaald dat een deel van het proces over moest, werd echter opeens een omstreden schikking getroffen waarin Microsoft werd verplicht meer informatie over zijn eigen producten te verschaffen en een paar andere beperkende maatregelen. Microsoft kon dus gewoon doorgaan met het opleggen van Internet Explorer aan zijn afnemers.

Logo
Er ontstond een bloedige browseroorlog, waar ook de websitebouwers aan meededen. Op heel veel sites verscheen ofwel het blauwe logo met de tekst 'Best viewed in Internet Explorer' of het Netscape logo met 'Best viewed in Netscape Navigator'. Omdat de technologieën steeds verder uiteen begonnen te lopen, werden bedrijven gedwongen een keuze te maken. Internet Explorer werd vanwege Windows door meer consumenten en grote bedrijven gebruikt, waardoor Navigator het nakijken had. Navigator, dat ooit een marktaandeel van 90 procent had, werd volledig door Internet Explorer van de kaart geveegd.

Ondertussen werd Internet Explorer verafschuwd door vele webontwikkelaars, vanwege een gebrekkige ondersteuning voor sommige webstandaarden en de gevoeligheid voor virussen. Bovendien moest steeds handmatig een nieuwe versie van IE worden geïnstalleerd, wat veel gebruikers nalieten. Omdat iedere versie weer over andere kenmerken beschikte, moesten webontwikkelaars van één website verschillende ontwerpen maken om ze op alle versies van de browsers goed te tonen. Een tijdrovende en geldverslindende klus.

Firefox
Netcape ging echter niet bij de pakken neerzitten. In 1998 besloot Netscape om de broncode van Navigator vrij te geven als open source. Dit was het begin van het project Mozilla, dat uiteindelijk zou leiden tot de browser Mozilla Firefox. In 2008 werd de ondersteuning voor Netscape Navigator, inmiddels overgenomen door AOL, beëindigd. Mozilla Firefox leeft inmiddels succesvol voort als de derde grootste browser ter wereld, en als marktleider in Europa.

Ook andere ontwikkelaars zaten niet stil. In 2008 lanceerde zoekgigant Google zijn eigen browser Chrome. Deze browser maakte korte metten met de url-balk en maakte daar een zoekbalk van. Er werd een megareclamecampagne gestart om de browser wereldwijd onder de aandacht te brengen als de allersnelste, veiligste en beste browser.

Een grote doorbraak voor de concurrentie was het oppakken van de handschoen die de Amerikaanse overheid tien jaar ervoor had laten vallen. In 2010 legde de Europese Commissie het langverwachte verplichte keuzescherm op. Alle Windows-gebruikers die IE als standaardbrowser hebben ingesteld, krijgen een keuze voorgeschoteld voor verschillende browsers.

Nagel
Een andere nagel aan de kist van IE is de opmars van Apple. Sinds 2006 is het niet meer mogelijk om de Mac-versie van de browser te downloaden, een gat waar Chrome en Safari gretig inspringen. Safari, de browser van Apple, zag naast Chrome een groei van het marktaandeel van 5 naar 7,1 procent.

Hoewel vanaf Internet Explorer 7 er veel verbetering is gekomen in de gebruikers- en ontwikkellaarsvriendelijkheid van de browser, zoals automatische updates waardoor er niet meer tal van versies rondzwerven, lijkt de gebruiker steeds vaker IE links te laten liggen.

null Beeld
Netscape Navigator. Beeld
Netscape Navigator.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden