NieuwsArbeidsmarkt

Internationale kenniswerkers laten Nederland links liggen

Het aantal internationale kenniswerkers in Nederland groeit stevig, maar blijft ver achter bij wat in andere Europese landen gebruikelijk is. In Nederland zijn nu (2016 tot 2018) gemiddeld 383 duizend buitenlandse kenniswerkers, een stijging van 73 procent in een periode van 13 jaar.

Beeld ANP XTRA

Van de hele beroepsbevolking is nu 4,2 procent aan te merken als internationaal kenniswerker; 13 jaar geleden was dat nog 2,7 procent. Het gaat om alle mensen met een hogere opleiding die elders zijn geboren en hier werken. Volgens de cijfers die het CBS vandaag publiceert, werken de meesten van hen in de dienstverlenende sector.

Van de 13 landen waarvan het CBS de gegevens vergelijkt, heeft alleen Finland naar verhouding nog minder internationale kenniswerkers: 2 procent van de beroepsbevolking. Frankrijk zit op hetzelfde niveau als Nederland, maar acht landen zitten tussen 5 en 10 procent van hun beroepsbevolking. Ierland en Zwitserland zitten tegen de 15 procent, en in uitschieter Luxemburg bestaat de beroepsbevolking zelfs voor 26 procent uit internationale kenniswerkers.

In bijna alle landen was niet alleen het percentage kenniswerkers hoger dan in Nederland, maar de groei ging bijna overal ook veel sneller. In de meeste landen was sprake van een verdubbeling van het percentage, of meer.

Kenmerkend voor de Nederlandse arbeidsmarkt is dat zelfs onder de internationale kenniswerkers relatief veel zzp’ers zitten. Van alle kenniswerkers in Nederland is meer dan 20 procent zelfstandig; in de andere landen varieert dat aandeel van 8 tot 16 procent. Ook opvallend is dat de kenniswerker in Nederland heel vaak op zijn niveau aan de slag is: meer dan tweederde. In de meeste andere landen werkt een groter deel onder hun opleidingsniveau.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden