Internationaal protest tegen lage koers yen

China en Hongkong hebben er bij Japan en de Verenigde Staten op aangedrongen snel maatregelen te nemen om de financiële markten tot rust te brengen....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Wereldbank vice-president Michel Severino ziet het somber in. Hij stelde dat het eind van de eerste cyclus van de crisis weliswaar in zicht is, maar dat Azië staat voor een depressie. Hij is bezorgd over de koersval van de Japanse yen. Severino waarschuwde Japan zijn verantwoordelijkheid als economische motor in Azië te nemen.

Rabobank-analist Geert Embrechts denkt dat dit nog wel een tijd zal duren: 'Tel op wat er in de Japanse economie eigenlijk moet gebeuren. Deel dat door twee. Dan heb je het pakket maatregelen dat Japan werkelijk neemt.'

De zwakke yen zet China en Hong Kong onder druk om hun valuta ook te devalueren. Dit land, want Hong Kong behoort sinds 1 juli bij China, heeft als enige in recente crisis zijn yuan en HongKong-dollar overeind gehouden. Donald Tsjang, de minister van Financiën van de regering van Hongkong, verzekerde gisteren opnieuw dat niet getornd zal worden aan de koppeling tussen de Hongkong-dollar en de Amerikaanse dollar.

Intussen bezwoer Peking dat het de Chinese munteenheid niet zal devalueren. Zhu Bangzao, de woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, zei dinsdag dat de Chinese betalingsbalans er betrekkelijk goed voor staat. Hij legde de verantwoordelijkheid bij de regering in Tokio om de val van de yen te stuiten.

Ook de Europese Unie maakt zich zorgen over de financiële situatie in Japan. De vijftien lidstaten hebben Tokio maandag opgeroepen zo snel mogelijk werk te maken van de aangekondigde hervormingen. Angst voor grote negatieve gevolgen voor de Europese economie hebben ze niet. Maar Tokio moet onmiddellijk stappen ondernemen om de binnenlandse financiële structuur te hervormen.

In de financiële vooruitzichten heeft de EU al rekening gehouden met stagnatie in Japan. EU-commissaris Maystadt verwacht dat het effect op de groei in de unie onder de 0,5 procent zal blijven.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden