Internatio verrukt van aanwinst ROM

Winst maakt Rudolf Otto Meyer al drie jaar niet, en ook voor dit jaar wordt er rekening gehouden met een min, maar dat mag de pret bij het Rotterdamse handels- en installatieconcern Internatio-Müller allerminst drukken....

Van onze verslaggever

ROTTERDAM

ROM heeft een moeilijke periode achter de rug, zo bleek uit de cijfertabellen die Internatio-bestuursvoorzitter P. Groenenboom toonde tijdens een persconferentie. De verliezen over de afgelopen drie jaar bedroegen in totaal ruim 25 miljoen mark, waardoor de financiële basis van het bedrijf wankel is geworden. Cijfers over de solvabliteit gaf Groenenboom niet, maar ROM voldoet allerminst aan de Internatio-ondergrens van minimaal 30 procent (groepsvermogen in verhouding tot balanstotaal), zo wilde financieel bestuurder M. van Alphen wel kwijt.

Desondanks is ROM volgens Groenenboom een prachtonderneming, die prima past bij Internatio's technische divisie Imtech. 'Dit is een majeure stap', verklaarde Groenenboom. 'Hiermee hebben we onze technische divisie formidabel op de kaart gezet. We zijn nu samen met ABB en Siemens een van de groten van Europa op het gebied van technische installaties.'

ROM, met een hoofdkantoor in Hamburg, behaalde vorig jaar met ongeveer 3500 medewerkers een omzet van 1,1 miljard mark. Die omzet behaalde het bedrijf hoofdzakelijk in Duitsland, waar het marktleider is op het gebied van het ontwerpen, aanleggen en beheren van verwarming-, ventilatie- en airconditioningsystemen. ROM legt die systemen aan in kantoren, ziekenhuizen en fabrieken.

De afgelopen jaren viel er in Duitsland echter weinig te installeren, aangezien de bouwmarkt flink in mineur was. ROM leed hieronder, temeer omdat het kort daarvoor nog een ambitieus expansieplan richting de voormalige DDR had ingezet. 'De uitbreiding na de Wende hebben ze heel duur betaald', zei Groenenboom. Na 1993 bleek de orderstroom in de nieuwe deelstaten snel op te drogen. De nieuwe vestigingen van het installatiebedrijf zaten plotseling zonder werk. Daar bovenop kwam nog eens de malaise op de gehele Duitse bouwmarkt.

Het gevolg was dat ROM flink moest saneren. De afgelopen drie jaar zijn er zo'n twintig vestigingen gesloten of afgestoten en is het personeelsbestand teruggebracht van 3800 tot 3500. Aan het einde van dit jaar heeft ROM nog 3300 mensen in dienst, zo is de bedoeling. Voor volgend jaar wordt er weer een positief resultaat verwacht.

De huidige aandeelhouders zullen daar de vruchten niet meer van plukken. De 28 nazaten van Rudolf Otto Meyer, de man die het bedrijf in 1858 oprichtte, die zich eigenaar mogen noemen, besloten eerder dit jaar op zoek te gaan naar een strategische partner.

In mei werd Internatio benaderd. Na maandenlange besprekingen besloten de 28 aandeelhouders van de derde generatie tijdens een emotionele vergadering ROM aan Internatio te verkopen.

Niet bekend

Na de overdracht gaat ROM deel uitmaken van Internatio's technische divisie Imtech. De omzet van die divisie zal daardoor verdubbelen tot 2,4 miljard gulden. Internatio zal ROM niet met 'een Nederlandse vlag bestormen', zoals Groenenboom het formuleerde. 'ROM blijft een Duits bedrijf. Het zal ook zijn eigen naam behouden.'

ROM past volgens Groenenboom prima bij Imtech, dat zich geleidelijk ontwikkeld heeft tot systeemintegrator. Dat wil zeggen dat Imtech bij nieuwe bedrijfsgebouwen en grote infrastructurele projecten een flink deel van de technische voorzieningen kan leveren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden