Instituut voorziet groot tekort aan bouwvakkers

De vraag naar bouwvakkers zal de komende jaren toenemen, terwijl het aantal schoolverlaters in deze sector blijft dalen. Daardoor dreigt een tekort aan geschoold bouwpersoneel, aldus het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De vraag naar werknemers in de bouw neemt dit jaar spectaculair toe, met 2,2 procent. In de volgende jaren groeit de vraag nog maar met 0,2 procent per jaar, zo verwacht het Economisch Instituut. Desondanks blijft er tot 2002 jaarlijks behoefte aan heel wat nieuwe bouwvakkers. Veel personeel gaat namelijk de komende jaren met de vut of met pensioen.

Dit jaar neemt de bouw bijna 35 duizend mensen aan. In 2002 zijn dat er altijd nog 30 duizend. Het tekort aan geschoolden kan onder andere worden afgeleid uit cijfers van het voorbereidend beroepsonderwijs (vbo). Voor dit jaar verwacht het instituut 3700 vbo-schoolverlaters; de behoefte in de bouw aan schoolverlaters met zo'n diploma wordt geschat op 3900 tot 5500. In 2002 zijn er nog maar 3500 vbo-schoolverlaters, terwijl de vraag naar hen schommelt tussen de 3400 en 4750.

Niet naar alle bouwvakkers is evenveel vraag. De vraag naar metselaars en betonvlechters groeit minder snel dan gemiddeld. Wie zich laat scholen tot dakdekker, stratenmaker, vloerenlegger, wegenbouwer of schilder, heeft de komende jaren de meeste kans op een baan.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden