Inspectie houdt 400 vervoerders extra scherp in de gaten

Ongeveer 400 transportbedrijven maken zich mogelijk schuldig aan oneerlijke concurrentie door bijvoorbeeld regels niet na te leven en met software te frauderen.

Joris van Venrooij
null Beeld anp
Beeld anp

De bedrijven worden door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) onder de loep genomen vanwege 'een verhoogd risico voor het niet naleven van wet- en regelgeving', aldus een woordvoerder.

De afgelopen twee jaar is het aantal sancties dat de ILT aan transportbedrijven uitgedeelde, toegenomen. In 2015 werden er 269 waarschuwingen en boetes opgelegd, vorig jaar liep dat op naar 329.

Gesjoemel met software

Er werden in het afgelopen jaar 56 gevallen van fraude vastgesteld, terwijl de teller eind 2015 op 22 stond. Er kan bijvoorbeeld met software in vrachtwagens gesjoemeld worden, waardoor chauffeurs zich kunnen onttrekken aan de wettelijk verplichte rij- en rusttijden.

Daarnaast heeft de ILT vorig jaar 90 keer zware handhaving ingezet tegen 'notoir slechte bedrijven', die de wet bewust en herhaaldelijk overtraden. Het jaar daarvoor werd dat 53 keer gedaan.

Hoewel de ILT meer boetes uitdeelde, leverden die minder op dan in 2015, toen er voor 3,5 miljoen euro aan boetes werd uitgeschreven. Een belangrijke reden daarvoor is dat de maximumboete voor kleine transportbedrijven is verlaagd tot 20,5 duizend euro. In totaal heeft de ILT vorig jaar 2,8 miljoen euro aan boetes geïnd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden