Innovator struikelt over order

Smit Ovens uit Son, fabrikant van innovatieve machines voor zonnepanelen, ging vorige week onverwacht failliet aan één enkele tegenvaller. Aan een doorstart wordt hard gewerkt.

Directeur Wiro Zijlmans van het failliete Smit Ovens bij een `depositiemachine', waarmee dunnefilmzonnecellen worden gemaakt.Beeld Hollandse Hoogte

De fabrikant van zonnepaneelmachines Smit Ovens heeft zich verslikt in een miljoenenorder uit Azië. Samen met een tegenvallende omzet in 2014 maakte deze tegenvaller een faillissement vorige week onvermijdelijk, zegt directeur Wiro Zijlmans.

De curator probeert het innovatieve bedrijf alsnog te redden via een doorstart. Volgens curator Suzan Winkels uit Best heeft het Sonse bedrijf een schuld van 'vier à vijf miljoen euro'. Er zouden zich al veel kandidaten uit binnen- en buitenland hebben gemeld. Ze hebben tot dinsdagmiddag vijf uur de tijd om een bod uit te brengen.

Geschokt

Betrokkenen reageerden geschokt op het faillissement van Smit Ovens, waar ruim veertig mensen werken. Smit Ovens ontwikkelde machines voor dunnefilmzonnecellen - een speciaal soort zonnepanelen. En dat deed het goed. 'Het staat bekend als een succesvol bedrijf met een goed gevulde orderportefeuille', zegt Wim Sinke van Energie Onderzoek Nederland (ECN). 'Er zijn maar een paar grote fabrikanten van dunne filmpanelen wereldwijd, en daaraan leverde het.' De recentste cijfers meldden een jaaromzet van 20 miljoen euro in 2011.

Dat het bedrijf toch failliet is gegaan, heeft volgens bestuursvoorzitter Wiro Zijlmans te maken met de combinatie van 'een langzaam herstellende markt' en enkele grote opdrachten voor het ontwikkelen van machines die duurder uitvielen dan begroot. 'Een project in Azië was de druppel die de emmer deed overlopen. Aan de ontwikkeling van nieuwe machines zit veel risico. Normaal kunnen we die risico's opvangen. Maar omdat de omzet vorig jaar zo tegenviel, lukte ons dat dit keer niet.'

Enige uitweg

Volgens Zijlmans heeft Smit Ovens geprobeerd met de Aziatische klant te onderhandelen over het contract, zodat de risico's beperkt konden blijven. Die onderhandelingen mislukten. 'We hebben zelfs geprobeerd het project in zijn geheel af te blazen.' Ook dat ging niet. Conclusie: een faillissement was de enige uitweg. De opdracht voor de Aziaten is wel afgerond.

De curator gaat in eerste instantie kijken naar het hoogste bod. Maar Winkels bekijkt ook 'hoe de meeste werkgelegenheid behouden kan worden'. Of de meer dan veertig werknemers na een overname bij Smit Ovens kunnen blijven, is vooralsnog onduidelijk. 'Dat hangt allemaal van de doorstart af', zegt directeur Zijlmans. 'De kans is vrij groot dat een substantieel aantal werknemers door kan gaan. Maar dat er banen verloren gaan, is niet uit te sluiten.'

Investering

Het faillissement is saillant. Afgelopen zomer werd voor een onbekend bedrag in het bedrijf geïnvesteerd door de provincie Noord-Brabant. De investering was afkomstig uit het Cleantechfonds, een pot met 12 miljoen euro van de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM), bedoeld om duurzaamheid in de regio te bevorderen. Het betrof een gezamenlijke investering van de BOM, Smit Ovens zelf, aandeelhouder Active Capital Company en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. 'Het is een investering die met rendement moet terugkomen', zei directeur van de BOM Miriam Dragstra destijds.

Of dit bedrag nog bij de BOM gaat terugkomen, kan bestuursvoorzitter Zijlmans niet zeggen. De BOM wenst niet op de situatie te reageren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden