Innige samenwerking Parool en AD; één Haagse redactie

AMSTERDAM - Het AD en Het Parool staan aan de vooravond van een innige relatie. De twee kranten beginnen 'zo spoedig mogelijk' met een uitwisseling van verhalen. 'We gaan in elkaars kopijbakken kijken', zegt Christiaan Ruesink, hoofdredacteur van het AD.

De redacties zijn geïnformeerd, na een vruchtbare reeks gesprekken tussen Ruesink en diens collega van Het Parool, Barbara van Beukering. Doorslaggevend was volgens Ruesink dat de kranten elk een eigen achterland hebben en over redacties beschikken die elkaar aanvullen.

'En we bijten elkaar niet. Het AD heeft een grote schare lezers in de Randstad, maar niet in Amsterdam.' Van Beukering: 'We hebben nul dubbellezers. Het AD bedient een heel andere doelgroep, maar is ongelooflijk goed in nieuws.'

Logisch
Beide hoofdredacteuren zeggen dat het logisch is dat de kranten toenadering hebben gezocht. Ruesink: 'Want we kunnen van elkaar profiteren.'

Het Parool en het AD maken deel uit van De Persgroep. De titels en het uiterlijk van de twee kranten blijven onveranderd.

GPD
Bij Het Parool nam de behoefte aan verhalen uit binnen- en buitenland toe nadat dat krant te kennen gaf per 1 januari uit persdienst GPD te zullen stappen. Overigens bestaat daarover een juridisch geschil tussen de persdienst en de krant. Volgens Van Beukering ontstond de gedachte aan samenwerking anderhalf jaar geleden al, toen De Persgroep het AD overnam. 'Hee, wacht eens even, dachten we toen meteen.'

Oplage
De totaal verspreide oplage van Het Parool was in het tweede kwartaal van 2010 86 duizend. Het AD is met een oplage van 445 duizend vijf keer groter. Officieus werd de samenwerking al gestart in juni, toen Het Parool een AD-verhaal overnam over de 'Damschreeuwer'.

Niet rondtetteren
De lezers zullen weinig van de samenwerking merken, zegt Ruesink. Verhalen die worden overgenomen, krijgen geen speciale aanduiding. 'Naar buiten toe zal er weinig veranderen. We gaan dit ook niet rondtetteren.' Van Beukering: 'Het gaat niet om kopij die de identiteit van de kranten bepaalt.'

Eén Haagse redactie
Er zal één redactie worden samengevoegd, de parlementaire. De Parool-verslaggevers in Den Haag trekken in bij de AD-collega's. Van een verdere redactionele samensmelting is vooralsnog geen sprake. Columns zullen niet worden uitgewisseld.

Barbara van Beukering en Bart Verkade, zakelijk hoofdredacteur van het AD, benadrukken dat de samenwerking niet is ontstaan op aandrang van De Persgroep. 'Maar ze zullen het toejuichen.' Verkade wijst op de Belgische krant De Morgen, ook van De Persgroep, die nieuws (sport en economie) overneemt van Het Laatste Nieuws en De Tijd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden