Update

Inkomens dalen het hardst in meer dan 30 jaar

De inkomens van Nederlandse huishoudens zijn vorig jaar met gemiddeld 3,2 procent gedaald, de sterkste afname in meer dan 30 jaar. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vanmorgen bekendgemaakt.

Beeld ANP

De daling is het gevolg van de afgenomen werkgelegenheid, hogere belastingen en premies, en de opgelopen inflatie. Deze lag met 2,5 procent ruimschoots boven de gemiddelde stijging van de cao-lonen met 1,6 procent. Door de inkomensdaling zijn de consumptieve bestedingen van huishoudens vorig jaar met 1,4 procent gekrompen.
De inkomens zijn vorig jaar voor het vijfde jaar op rij gedaald.

CBS-econoom Peter Hein van Mulligen voorziet dat ook dit jaar de inkomens en bestedingsruimte van consumenten onder druk blijven staan. 'De tekenen zijn niet goed. Ook in 2013 heeft de consument te maken met lastenverzwaringen, afnemende werkgelegenheid en een hogere inflatie. De huidige situatie is niet anders dan vorig jaar', zegt de econoom.

Hypotheekschuld
Opvallend is dat de hypothecaire schuld in 2012 met slechts 0,1 procent is toegenomen. In de jaren 1994-2007 groeide de hypotheekschuld nog met gemiddeld 12 procent per jaar. Het CBS schrijft deze sterke afname toe aan de stagnatie op de woningmarkt en toegenomen aflossingen op hypotheken.

Het totale vermogen van huishoudens (onder meer beleggingen in aandelen, spaartegoeden en pensioenvoorzieningen) klom het afgelopen jaar met ruim 12 procent tot 1,1 biljoen euro. Dat komt voor een belangrijk deel door een stijging van het vermogen dat beheerd wordt door pensioenfondsen en levensverzekeraars. Het aandelenpakket dat huishoudens zelf beheren, steeg door aankoop en koerswinsten met 12 miljard euro.

Overheidstekort
Het overheidstekort van Nederland is vorig jaar gedaald tot 4,1 procent van het bruto binnenlands product (bbp). De staatsschuld groeide tot 71,2 procent.

Het tekort is daarmee lager dan in 2011, toen het verschil tussen de uitgaven en de inkomsten van de overheid 4,5 procent van het bbp besloeg. Het is echter iets groter dan het Centraal Planbureau (CPB) voorspelde. In de jongste raming ging het CPB uit van een tekort van 4 procent.

Normaal gepsroken worden de CBS-cijfers op vrijdagochtend gepubliceerd, maar door een technische fout lekte een deel van de gegevens gisteravond al uit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.