Inkomen Nederlandse huishoudens blijft toenemen omdat steeds meer mensen een baan hebben

Het totale inkomen van de Nederlandse huishoudens blijft toenemen. Net als in het eerste kwartaal groeide het reële beschikbare inkomen in het tweede kwartaal met 2,1 procent. Dat komt vooral doordat er meer mensen aan het werk zijn en zzp'ers hun omzet zagen stijgen. Dat heeft statistiekbureau CBS vandaag bekendgemaakt. Er vallen geen uitspraken te doen over de groei van het inkomen van de verschillende groepen huishoudens, van arm tot rijk.

Net als in het eerste kwartaal groeide het reële beschikbare inkomen in het tweede kwartaal met 2,1 procent. Beeld anp

De inkomens stegen vooral door de groei van het aantal banen, met 196 duizend. Het loon per arbeidsjaar bleef met een toename van 0,5 procent achter bij de cao-loonstijging van gemiddeld 1,4 procent. Dat is nog niet in de buurt van de 3 procent die steeds vaker klinkt nadat naast de vakbonden onder meer De Nederlandsche Bank (DNB) en Internationaal Monetair Fonds (IMF) hadden opgeroepen de lonen in Nederland sterker te laten groeien nu het economisch beter gaat. Ook werkgeversvoorman Hans de Boer van VNO-NCW vindt een loonstijging verantwoord, zei hij woensdag.

Het reëel beschikbaar inkomen van huishoudens zit al vanaf het tweede kwartaal van 2014 ieder kwartaal in de lift. De stijging in 2017 is van een vergelijkbare orde van grootte als de groei over 2016, die uitkwam op 2,3 procent.

Schulden ook toegenomen

Tegelijkertijd bleek vrijdag dat de schulden van de huishoudens ook groter zijn geworden. Dat komt vooral doordat er meer nieuwe hypotheken werden afgesloten dan werden afgelost. In die mededeling zit deels goed nieuws, zei hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS. Ook al worden er veel nieuwe hypotheken afgesloten, 'de stijging van het aantal verkochte woningen is veel groter dan de stijging van de hypotheeksom. Dat betekent ook dat er veel afgelost moet worden.'

Nieuw is ook dat er nu veel spaar- en beleggingshypotheken, dertig jaar nadat ze zijn afgesloten, zijn afgelopen. Volgens de constructie van die in de jaren tachtig en negentig populaire hypotheken betaalde de huizenkoper dertig jaar lang rente die volledig aftrekbaar was. Daar tegenover groeide een spaarpot die nu dus vrijvalt en moet worden gebruikt om de hypotheek af te lossen.

De schulden van de Nederlandse huishoudens bedragen, inclusief instellingen zonder winstoogmerk, ruim 760 miljard euro (stand eind juni). Dat is ruim 3 miljard euro meer dan eind maart. De schulden van de niet-financiële bedrijven daalden met bijna 2 miljard euro naar 808 miljard euro.

De niet-hypothecaire schulden daalden iets. De studieschulden namen iets toe, maar de overige niet-hypothecaire schulden, waaronder het consumptief krediet, daalden.

Omdat het bruto binnenlands product (bbp) sterker toenam dan de schulden daalde de schuldquote, dat is de schuld als percentage van het bbp, tot 218,8 procent. Dit is weliswaar de laagste stand sinds 2008, maar ligt nog ver boven de door de Europese Commissie gestelde bovengrens van 133 procent. Van Mulligen: 'Daarmee scoort Nederland dus nog steeds veel te hoog.'

Verbetering: in een eerdere versie van dit bericht stond: 'er worden veel meer nieuwe woningen verkocht dan dat er hypotheken worden afgesloten'. Mensen nemen steeds vaker zelf geld mee voor de aankoop van een nieuwe woning. Die uitspraak is verkeerd begrepen. Bedoeld werd dat de stijging van het aantal verkochte woningen veel groter is dan de stijging van de hypotheeksom.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden