Injectie van 200 miljard in banken VS

De Federal Reserve, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, leent onverwachts 200 miljard dollar extra uit aan banken om de kredietcrisis te bezweren....

Analisten zien de ongebruikelijke actie in het licht van hardnekkige geruchten dat een grote Amerikaanse bank op omvallen staat. Ook is de afgelopen dagen een aantal grote hedgefondsen in de problemen geraakt: zij worden gedwongen hun bezittingen te verkopen doordat investeerders in de fondsen hun geld terug willen.

Maandag deed het verhaal de ronde dat de geldreserves van Bear Stearns, een grote Amerikaanse zakenbank, vrijwel geheel zijn opgedroogd. De zakenbank leed vorig jaar al grote verliezen doordat Amerikaanse hypotheken waarin de bank belegt, hun waarde hadden verloren door de crisis op de huizenmarkt. De Fed noemt geen directe aanleiding voor zijn actie.

Nouriel Roubini, een invloedrijke Amerikaanse econoom die aan New York University is verbonden, vreest voor een ineenstorting van de Amerikaanse financiële markten. De prijzen op de Amerikaanse huizenmarkt zullen volgens hem verder dalen en dat zal de banken met enorme verliezen opzadelen.

Het onderlinge wantrouwen in de bankwereld is zo groot, dat banken elkaar geen geld meer uitlenen, of alleen nog tegen een zeer hoge rente. De Fed-ingreep moet in de permanente geldbehoefte van banken voorzien. Centrale banken in Europa en Canada ondersteunen de actie door ook buiten de VS banken van dollars te voorzien.

De koersen op de Europese en Amerikaanse aandelenbeurzen stegen fors na de bekendmaking van het besluit. Maar analisten betwijfelen of de financiële markten met deze actie kunnen worden gered. ‘Dit is pijnbestrijding, geen geneesmiddel’, aldus Rob Carnell van ING in Londen.

De Amerikaanse econoom en columnist Paul Krugman omschrijft de actie in de International Herald Tribune als ‘een klap in het gezicht’ om de financiële markten weer bij hun positieven te brengen, maar hij vreest dat die klap weinig effect zal sorteren. 200 miljard dollar klinkt als veel geld, maar het is volgens Krugman niet meer dan een druppel op een gloeiende plaat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden