ING zwicht voor kritiek op lozen uitzendkrachten

ING zwicht voor de felle kritiek die de bank over zich heen heeft gekregen nadat bekend werd dat zij trouwe uitzendkrachten op straat zet om de nieuwe ontslagregels te ontlopen die op 1 juli ingaan. De bank zal zich houden aan de Wet werk en zekerheid, blijkt uit een verklaring die de bank vanavond heeft uitgegeven. Onduidelijk blijft voorlopig wat dit betekent voor de betreffende uitzendkrachten.

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken noemde het optreden van ING 'schandalig'. Beeld anp

'Zowel het kabinet als ING streeft naar een fatsoenlijke arbeidsmarkt waarin de rechten van werknemers gerespecteerd worden. ING omarmt en steunt de Wet werk en zekerheid', staat in een verklaring van de bank na een telefoongesprek tussen vicevoorzitter Koos Timmermans van ING en minister Lodewijk Asscher. De minister van Sociale Zaken had het optreden van de banktop eerder op de dag 'schandalig' genoemd. De ING kreeg vandaag talloze boze reacties te verduren. Vakbonden spoedden zich naar het hoofdkantoor. Uitzendkrachten reageerden boos en klanten kondigden aan over te stappen naar een andere bank.

Aanleiding voor de rel was de berichtgeving in de Volkskrant over een ING-notitie waaruit bleek dat de bank veel uitzendkrachten aan de kant zet om de ontslagvergoeding te ontduiken. Het inzetten van uitzendkrachten die in aanmerking komen voor een vast contract 'is niet langer wenselijk, omdat dit arbeidsrechtelijke risico's met zich meebrengt', staat in het stuk van de ING-top.

'Wat is de moraal van een bank die een salarisverhoging voor de top verdedigt die in de miljoenen loopt en tegelijk de meest kwetsbare werknemers iedere zekerheid wil onthouden? Is dat uit te leggen aan medewerkers? Aan klanten?', reageerde Asscher.

Uitzendkrachten op grote schaal geloosd

Op grote schaal proberen bedrijven de nieuwe ontslagregels te ontlopen, blijkt uit het volgende onderzoek van de Volkskrant.

Opheldering

FNV-voorzitter Ton Heerts en zijn collega Maurice Limmen van het CNV eisten opheldering van de bank. ING handelt volgens de vakbonden in strijd met de intenties van de wet. Ze verwachten dat werkgeversvoorman Hans de Boer snel actie onderneemt. Zijn voorlichter liet echter weten dat De Boer het gesprek tussen de minister en ING afwacht.

De vakbonden gaan er nu van uit dat de uitzendkrachten hun baan houden en in vaste dienst komen als ze daar recht op hebben, zegt Roderik Mol van CNV Flex. ING kan die toezegging nog niet doen. De bank gaat volgens een woordvoerster 'eerst op een rij zetten hoe de nieuwe wetgeving uitpakt voor het hele bedrijf. Daarna zullen we duidelijkheid verschaffen.'

De Tweede Kamer gaat op verzoek van de PvdA snel in debat met Asscher over het ontslag van uitzendkrachten bij ING. De SP pleit voor een noodmaatregel om dergelijke ontslagen te voorkomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden