ING: winst maken en toch veel personeel de laan uitsturen, hoe kan dat?

ING boekte in het derde kwartaal een winst van 1,7 miljard euro, zo maakte het bankenconcern vandaag bekend. Maar er was meer nieuws: er worden 2700 arbeidsplaatsen geschrapt bij de Nederlandse bankentak. Zo op het eerste gezicht lijkt dat niet met elkaar te rijmen. Vooral de timing is wrang. Hoe zit het precies?

Bestuursvoorzitter Jan Hommen Beeld anp

De sanering is volgens de bank zelf nodig om de negatieve invloed van de verslechterde economie en de gedaalde vraag naar hypotheken op te vangen. Ook heeft ING te maken met strengere regels voor de bankensector, waardoor extra op de centen gelet moet worden. De sanering moet vanaf 2014 een jaarlijkse kostenbesparing opleveren van ongeveer 300 miljoen euro.

Timing
Het schrappen van banen om kosten te besparen is niks nieuws, zeker niet in deze zware economische tijden. Wel zou je kunnen zeggen dat de timing van ING niet helemaal gelukkig is. Op de dag dat het met winstcijfers komt - waarmee het aangeeft dat het in elk geval op dit moment nog een financiëel gezond bedrijf is - maakt het tevens bekend dat er personeel weg moet: dat is munitie voor de vakbonden.

Die hebben daar vanmorgen dan ook meteen gebruik van gemaakt: ze reageerden ontzet op het nieuws. 'Ingeslagen als een bom', aldus FNV Bondgenoten. 'Een ijskoude douche in gure tijden', zegt de CNV Dienstenbond. Vakbond De Unie is nog het mildst: die zegt de keuze van ING te begrijpen 'met het oog op de huidige situatie op de financiële markten', maar noemt de timing eveneens 'wrang'.

Pittige gesprekken
ING kan dan ook pittige gesprekken met de vakbeweging tegemoet zien. Maar die waren er ook wel gekomen als het nieuws van de ontslagen niet gepaard zou zijn gegaan met de presentatie van winstcijfers. Want het feit blijft dat het wegsnijden van 2700 arbeidsplaatsen een behoorlijke sanering is, die hoe dan ook veel weerstand oproept. Voor ING maakt het uiteindelijk dus weinig verschil. Toch: voor de beeldvorming was een andere timing beter geweest.

Het hoofdkantoor van ING in Amsterdam. Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden