ING wereldbedrijf na aankoop Aetna

Na de aanschaf van de Amerikaanse verzekeraar Aetna is ING op zes continenten prominent aanwezig. Topman Kist verwacht drukke tijden....

Van onze verslaggever

ING koopt twee onderdelen van de Amerikaanse verzekeraar Aetna voor 7,7 miljard dollar (17,7 miljard gulden). Daardoor wordt ING de Amerikaanse nummer zes in levensverzekeringen. Het is de tweede grote slag die ING in korte tijd slaat op de Amerikaanse markt. Drie maanden geleden verwierf het Nederlandse concern voor 6,1 miljard dollar ReliaStar, eveneens een levensverzekeraar.

'ING, Aetna Financial Services en ReliaStar zijn bedrijven die elkaar goed aanvullen met weinig overlap in hun product-assortiment', stelt het Nederlandse concern in een persbericht. 'Dat de bedrijven strategisch zo goed bij elkaar passen, vergemakkelijkt het integratie-proces.'

ING koopt de Aetna-bedrijven met vijf miljard dollar aan contanten en door schulden over te nemen ter waarde van 2,7 miljard dollar.

Aetna International verkoopt zorg- en levensverzekeringen en pensioenproducten in Azië en Latijns Amerika. Met 7800 medewerkers haalde het vorig jaar 4,4 miljard dollar (tien miljard gulden) aan premies binnen bij zeventien miljoen klanten. Het leeuwendeel van die consumenten - 13,6 miljoen - woont in Latijns Amerika.

Aetna Financial Services verkoopt producten voor vermogensvorming en zogenoemde employee benefits, zoals WAO-gat-verzekeringen. Aetna FS heeft 1,7 miljoen klanten die vorig jaar bijna acht miljard dollar (bijna achttien miljard gulden) aan premies betaalden.

Vier maanden geleden wilde ING nog samen met Wellpoint Health Networks heel Aetna kopen voor tien miljard dollar (22 miljard gulden). Die avance wezen de Amerikanen af. Maar de aandeelhouders zetten Aetna onder druk. Door stijgende kosten bij de zorgtak zag het concern in de twaalf maanden vóór de ING-Wellpoint-ouverture bijna de helft van zijn beurswaarde verdampen.

ING verkoopt zijn belang in Baan aan het Britse Invensys, dat het zieltogende software-bedrijf uit Barneveld wil overnemen. De transactie levert ING een verlies op van 650 miljoen gulden, waarvan honderd miljoen drukt op de jaarrekening 2000. ING wilde het Baan-pakket niet ruilen tegen een belang in Invensys, zoals dezer dagen werd geopperd. 'Soms moet je ergens een streep onder zetten', legde topman Ewald Kist donderdag uit op een persconferentie.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden