ING verrast over verdenking fraude

ING is pijnlijk verrast door een plan van Jusitie om zoekingen te verrichten op enkele van zijn kantoren. De bank-verzekeraar wordt ervan verdacht de fiscus te hebben opgelicht....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Het zou om valsheid in geschrifte gaan tijdens de overname in door ING van De Ster, een fabrikant van wegwerpbestek dat veel wordt gebruikt in vliegtuigen. Deze firma in 1993 kwam zwaar in de financiële problemen door de verzamelwoede van zijn directeur Joost Ritman, een collectioneur van oude boeken en beeldende kunst.

ING was destijds huisbankier van De Ster en had 400 miljoen gulden uitgeleend die voor een belangrijk deel was geïnvesteerd in Ritmans verzamelhobby. Het bestekbedrijf kwam in de problemen toen de luchtvaartsector door een conjunctureel dal gingen ING schoof Ritman aan de kant. De bank-verzekeraar nam het bedrijf en de kunstverzameling over.

Vlak voor deze overname, zou de huisbankier van De Ster met medeweten van accountants KPMG 68 miljoen gulden ten onrechte hebben opgevoerd als compensabele verliezen. Dit zou de bank een voordeel kunnen opleveren van ruim 20 miljoen gulden.

ING erkent dat er een geschil is met de fiscus over deze compensabele verliezen, maar ontkent dat er sprake is van valsheid in geschrifte. 'Er is al jaren overleg gaande met de belastingdienst over deze zaak', aldus een woordvoerder. 'Het laatste contact stamt uit 1996 toen de belastingdienst in een brief schreef schreef dat ze spoedig zou terugkomen op de zaak.'

Het is niet ongebruikelijk dat grote ondernemingen onderhandelen met de belastingdienst. De fiscalisten bij deze bedrijven hebben een dagtaak aan het aftasten van de grenzen van wat wel en niet wordt geaccepteerd door de fiscus, en maken vervolgens afspraken met die overheidsdienst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden