ING verlaat ‘kruimeldief’ om Britten te plezieren

Het visitekaartje van de ING-groep siert de Amsterdamse Zuidas. De schoen, of de kruimeldief wordt het wel genoemd. Het kantoor dat vooral een representatieve functie heeft, lijkt ook wel wat op een TGV-hogesnelheidstrein....

Ferry Haan

Deze trein blijft op 19 februari echter ongebruikt, als ING zijn jongste jaarcijfers onthuld. ING trekt daarvoor met het hele bestuur naar een Londens hotel. Zover bekend is ING de eerste Nederlandse bank die jaarcijfers niet op het eigen hoofdkantoor bekendmaakt.

Een klap voor de missie van Holland Financial Centre (HFC) dat Nederland en Amsterdam financieel op de kaart wil zetten. Arthur Doctors van Leeuwen, de oud-voorzitter van de Autoriteit Financiële Markten, is aangetrokken als topman die het internationale bankwezen moet aanspreken. Meer mooie hoofdkantoren op de Zuidas zijn het doel.

Een reactie op de actie van ING ligt gevoelig. De HFC-woordvoerster blijkt ineens de ‘hele dag in bespreking’. Via een secretaresse laat ze weten geen reactie te willen geven op de beslissing van ING. Ook topman Doctors van Leeuwen is niet bereikbaar over deze kwestie.

Hoewel een tegenvaller voor Amsterdam, valt de gang naar Londen wel te begrijpen vanuit het perspectief van ING. De bank heeft het de laatste tijd zwaar op de beurs. ING blijft herhalen dat de bank nauwelijks wordt getroffen door de internationale kredietcrisis en toch staat de bank dagelijks bij de sterkste dalers in de AEX-index. Analisten gooien ING op één hoop met Europese banken die wel problemen hebben zoals het Zwitserse UBS. Een koersdaling van 35 procent in vier maanden is het resultaat.

ING-topman Tilmant trekt dan ook naar Londen om de machtige Britse aandelenanalisten nu eens recht in de ogen te kijken, meldt ING. Normaal gesproken zouden de analisten in Londen, via een videoverbinding met Tilmant communiceren, maar dat vindt ING nu niet goed genoeg.

De videoverbinding wordt nu omgedraaid. Nederlandse belangstellenden moeten in het ING-hoofdkantoor plaatsnemen voor het grote videoscherm. ING biedt overigens aan om lokale analisten per vliegtuig naar Londen te transporteren. Wellicht kan Doctors van Leeuwen van de gelegenheid gebruik maken om met een stapeltje HFC-folders op zak mee te reizen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden