ING verkoopt onderdeel Australië voor 1,1 miljard

Bank en verzekeraar ING stapt uit de verzekeringsbranche in Australië en Nieuw Zeeland. Ook met bankieren voor vermogende particulieren in Oceanië stopt het geplaagde concern. Vrijdag maakte ING bekend zijn belang in een samenwerkingsverband met de Australia and New Zealand Banking Group (ANZ) te verkopen aan ANZ voor 1,1 miljard euro.

ANP

ING, dat in oktober vorig jaar een kapitaalinjectie van 10 miljard euro kreeg van de overheid en in januari nog eens voor 22 miljard aan garanties, is druk bezig onderdelen te verkopen. Het concern wil 6 tot 8 miljard euro ophalen met de in juni aangekondigde ‘back to basics-strategie', waarbij ING zich uit tien landen wil terugtrekken. Destijds was het concern actief in 48 landen.

Andere onderdelen die in de etalage staan, zijn de vermogensbeheeractiviteiten in Zwitserland en Azië, waarop ING naar verluidt een aantal biedingen heeft ontvangen. Volgens analisten moeten die onderdelen samen ongeveer 1,4 miljard euro kunnen opleveren.

De transactie met ANZ wordt naar verwachting in het vierde kwartaal afgerond. ING verwacht een winst van 300 miljoen euro te boeken op de verkoop van de levensverzekerings- en vermogensbeheeractiviteiten die de banken sinds 2002 samen aan de man brachten.

'Lage verkoopprijs'

Analisten waren niet onder de indruk van de verkoop. SNS Securities stelde dat de verkoopprijs aan de lage kant is. Analisten van RBS merkten op dat de verkoop desalniettemin positief is voor de kapitaalpositie van ING. Het aandeel stond wel in de belangstelling van beleggers en noteerde in de middaghandel bijna 3 procent hoger.

ING, dat vooral door de kredietcrisis in zwaar weer is beland, probeert door verschillende maatregelen weer in rustiger vaarwater te komen. Eerder werden banen en dividend geschrapt. In februari kondigde ING aan eind 2009 te stoppen met de sponsoring van de Formule 1. Donderdag werd overigens bekend dat die sponsoring per direct stopt in verband met een schandaal rond het fomule 1-team van Renault.

Donderdag werd verder bekendgemaakt dat zakenrelaties van ING en dochter Nationale Nederlanden (hoofdsponsor van Oranje) niet hoeven te rekenen op een snoepreis naar Zuid-Afrika om een WK-voetbalwedstrijd bij te wonen volgend jaar. ING vindt dat niet verantwoord in de huidige economische crisis.

Logo van ING (ANP) Beeld
Logo van ING (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden