ING verkoopt laatste deel van Barings

Het laatste bedrijfsonderdeel van ING dat onder een aan Barings verwante naam opereerde, is verkocht. De bankverzekeraar doet vermogensbeheerder Baring Asset Management over aan het Amerikaanse MassMutual....

Van onze verslaggever Douwe Douwes

Bijna tien jaar lang was de naam Barings onderdeel van het ING-concern. In 1995 kocht de financiële dienstverlener de gerenommeerde Londense zakenbank voor een pond. De bank, met destijds een traditie van 233 jaar in de City, was door speculaties van Nick Leeson, een jonge beurshandelaar, in acute problemen gekomen.

Leeson had grote posities in termijncontracten op de Japanse markt ingenomen. Toen de markt tegenzat probeerde hij de verliezen te verdoezelen, met als gevolg een almaar groeiend gat in de balans van de Singaporese Barings-vestiging. De avonturen van Leeson leidden tot de ondergang van Barings. De jonge handelaar zelf verdween achter de tralies. In 1999 kwam hij weer vrij, nadat hij de helft van zijn gevangenisstraf had uitgezeten.

Voor ING kwam Barings als een geschenk uit de hemel. De bankverzekeraar was enkele jaren daarvoor voortgekomen uit een fusie van de NMB Postbank en Nationale Nederlanden en wilde zich graag doen gelden in de wereld van de haute finance. Barings, in die tijd de bank van het Britse koninklijk huis, moest voor ING de entree in de City worden.

Maar Barings heeft de hoge verwachtingen van ING nooit ingelost. In totaal pompte de bankverzekeraar meer dan 1,5 miljard pond in de bank. In de jaren die volgden moest echter de ene na de andere manager het veld ruimen vanwege tegenvallende resultaten.

In 1999 kreeg Michel Tilmant, die eerder dit jaar de hoogste post bij ING kreeg, de taak om orde op zaken te stellen. De ontmanteling van Barings, dat in 1995 nog in zijn geheel was overgenomen, kon beginnen. Barings' zakenbankiers, die onder meer adviseren bij emissies van aandelen en leningen, waren al bij de zakenbank van ING zelf ondergebracht.

Met de verkoop van de vermogensbeheerders wordt nu de laatste band met het verleden doorgesneden. Alle 1360 werknemers van Baring Asset Management en Baring Financial Services Group zullen naar de nieuwe eigenaars overgaan. De verkoop van het onderdeel zal de winst van ING ongeveer 250 miljoen euro opleveren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden