ING verdacht van betrokkenheid internationale corruptie en witwassen

De ING Bank wordt door justitie verdacht van betrokkenheid bij internationale corruptie en witwassen. Zo zou de bank het overboeken van smeergeld mogelijk gemaakt hebben. Ook zou de bank klanten niet goed hebben onderzocht en ongebruikelijke transacties niet hebben gemeld.

Tom Kreling
null Beeld epa
Beeld epa

Een van de smeergeldtransacties die justitie onderzoekt, is een overboeking van ongeveer 15 miljoen dollar (13,8 miljoen euro) in november 2015 door het Noors Russisch bedrijf Vimpelcom. Het geld kwam via ING bij een bedrijfje van de dochter van de Oezbeekse president terecht, zo blijkt stukken van de Amerikaanse justitie. Met deze betaling kreeg het telecombedrijf Vimpelcom toegang tot de Oezbeekse markt.

Een woordvoerder van justitie bevestigt dat er een strafrechtelijk onderzoek loopt naar ING en dat betalingen in de Vimpelcom-zaak onderdeel uitmaken van het onderzoek. Welke andere betalingen justitie onderzoekt en of er ook ING-medewerkers verdachte zijn, wil de woordvoerder in het belang van het onderzoek niet zeggen.

Strafrechtelijk onderzoek

Het onderzoek naar ING werd vandaag gemeld door het Financieele Dagblad. Die krant stelde vragen naar aanleiding van een passage in het jaarverslag van ING over 2016, waarin stond dat de bank onderwerp is van een strafrechtelijk onderzoek. ING schrijft zelf dat ze in het kader van dit onderzoek ook verzoeken van de Amerikaanse autoriteiten hebben ontvangen en dat ze volledig meewerken. De gevolgen van de onderzoeken kunnen volgens het bedrijf 'significant' zijn.

De affaire draait om tientallen miljoenen smeergeld die aan de Oezbeekse presidentsdochter Gulnara Karimova werden betaald. De betalingen gingen naar een bedrijfje op Gibraltar, dat uiteindelijk eigendom was van presidentsdochter. Het geld werd overgeboekt door verschillende banken, waaronder ING.

De president, zijn dochter en het smeergeld

Noors-Russisch VimpelCom, gevestigd in Amsterdam, kocht vorig jaar met 358 miljoen een grote corruptiezaak in Oezbekistan af. Dat is de hoogste schikking ooit in Nederland.

Justitie liet bij de schikking met Vimpelcom al weten de rol van onder meer de banken bij de smeergeldaffaire te gaan onderzoeken. Ook via het voormalige Fortis kwam er smeergeld bij de presidentsdochter terecht. Tevens dook er een derdengeldrekening van het Nederlandse advocatenkantoor Houthoff Buruma op in de transacties.

In totaal schikte Vimpelcom met de Nederlandse en Amerikaanse justitie voor een bedrag van in 795 miljoen dollar, waarvan Nederland de helft kreeg. De Amerikaanse justitie heeft in totaal op 850 miljoen dollar van Karimova en haar gevolg beslag gelegd.

De zaak zorgde er eerder al wel voor dat de Nederlandse bestuurder Henk van Dalen verschillende functies opgaf, zoals een commissariaat bij de Rabobank. Van Dalen was financieel bestuurder bij Vimpelcom in de periode waarin de omkoping van presidentsdochter Karimova plaatsvond. Of hij ook verdachte is, is niet duidelijk.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden