NIEUWSBELONINGSBELEID ING
ING-topman Ralph Hamers krijgt zijn bonus terug
Ralph Hamers heeft zijn bonus terug. De ING-topman, die binnenkort naar het Zwitserse UBS vertrekt, kreeg over vorig jaar 266 duizend euro aan variabele beloning. Een jaar eerder moest Hamers zijn toenmalige bonus nog inleveren, vanwege een omvangrijke witwasaffaire bij de grootste bank van Nederland.
Dat blijkt uit het jaarverslag over 2019 van ING dat donderdag is gepubliceerd. Inclusief de in ere herstelde bonus, pensioen en andere (onkosten)vergoedingen ter waarde van 521 duizend euro kwam de totale beloning van Hamers vorig jaar uit op 2,56 miljoen euro. Dat is zo’n 15 procent meer dan een jaar eerder. Het basissalaris van de topman bleef met 1,75 miljoen euro gelijk. Bij Nederlandse banken mag de bonus maximaal 20 procent bedragen van het vaste salaris.
In het jaarverslag wordt ook het nieuwe beloningsbeleid voor de ING-top voor de komende drie jaar geschetst. Twee jaar geleden stelde toenmalig president-commissaris Jeroen van der Veer voor de beloning van Hamers met meer dan de helft op te trekken, tot 3 miljoen euro. Dit omdat de ING-baas ‘eredivisie is, maar Jupiler League wordt betaald’. Na grote maatschappelijke en politieke ophef ging dat voorstel na een paar dagen alweer van tafel.
Na dat debacle kiest ING onder Van der Veers opvolger Hans Wijers naar eigen zeggen nu voor een voortzetting van het gematigde beloningsbeleid. Dat besluit is genomen na overleg met onder meer vakbonden, klanten, toezichthouders en aandeelhouders. Zulk overleg met de ‘stakeholders’ over de beloning is tegenwoordig verplicht. Volgens de bank is met het nieuwe beloningsbeleid het midden gehouden tussen klanten en vakbonden die al snel vinden dat bankiers te veel verdienen, en sommige aandeelhouders die vinden dat ING de top meer zou moeten betalen om (internationaal) talent aan zich te binden.
Het nieuwe beloningsbeleid werd bedacht voordat ruim twee weken geleden bekend werd dat Hamers vertrekt naar UBS. Bij die Zwitserse rijkenbank kan de Limburger – gezien de beloning van zijn voorganger daar – tot zeven keer meer gaan verdienen.
Het nieuwe beloningsbeleid bij ING geldt ook voor de opvolger van Hamers, die nog moet worden gevonden. Mocht dat anders worden, en mocht de bank de nieuwe baas toch fors meer willen betalen, dan wordt dat volgens een woordvoerder eerst weer voorgelegd aan alle betrokken partijen. Onder andere Steven van Rijswijk, de huidige ‘chief risk officer’ van ING, wordt genoemd als nieuwe topman. Zijn beloning kwam vorig jaar inclusief bonus, pensioen en onkosten uit op 1,79 miljoen euro.
ING belooft ook meer transparantie over hoe de beloning precies is samengesteld. Bovendien wordt het ‘naar boven vergelijken’ met de beloning van de top bij veel grotere bedrijven aangepast, stelt ING. De bank spiegelde zich voor de beloning van de baas eerder aan onder meer Volkswagen. De grootste autofabrikant ter wereld had echter veel meer omzet en werknemers.